Et lite skår i gleden er at de har valgt bort den delen av Rørosbanen som går gjennom mitt distrikt. Nemlig Singsås. At de spanderte på seg tre stopp i nabokommunen Holtålen før de snur mot sør igjen, får vi bare misunne dem på vennskapelig nabovis.

Vi får trøste oss med at de stoppet både på Støren og Soknedal i vår kommune. Men faktisk passerte selve Sommertoget Singsås hele to ganger. Da uten NRK og program. Singsås stasjon ble passert både søndag og mandag på vei til og fra Marienborg for vedlikehold. De ivrigste av oss fikk sjansen til å fotografere det unike togsettet i fart. Noe som er en utfordring. Toget beveger seg mange meter fra du trykker på knappen til bildet er fanget.

På returen den 16. var det frokost på Singsås for det samme følget.

Oscar II moret seg da med å få til et kappløp blant stedets unger om epler som han kastet utover. Restaurant med frokostservering og middag var det på Singsås helt til 1952.

Jeg kan fra min barndoms togreiser huske konduktørens annonsering. Udødeliggjort av Falkberget i Bør Børson.

På hjemturen etter å ha ordnet opp med kreditorene i Trondhjem ved hjelp av Tolvoldgutens penger kom den angrende Bør på noe: «Han hoppet av på Singsås og telegraferte til skysstasjonen i Olderdalen: Møt med to hester og trille. Bør Børson jr.»

Den vakre og fredede stasjonsbygningen på Singsås står eksteriørmessig stort sett slik den var ved Røtrosbanens åpning i 1877. Og hadde vært en flott ramme for et program i Sommeråpent.

Harald Forodden

STOPPER IKKE: Sommertoget stoppet ikke...
FORBI: Her suser toget forbi Singsås stasjon