I de siste fire årene har vi i Melhus Arbeiderparti ment at godtgjøringen til de folkevalgte i Melhus er altfor høy. Faktum er at vi har Norges dyreste formannskapsmedlemmer. Vi har derfor ved flere anledninger tatt til orde for at godtgjøringene må senkes, men det har dessverre blitt blokkert av kommunestyrets flertall.

Så hvordan godtgjøres f. eks. våre formannskapsmedlemmer i dag? Jo, det kan man lese om i dokumentet «De folkevalgtes arbeidsvilkår» som man kan finne på kommunens nettsider. Innholdet i dette dokumentet ble vedtatt etter siste kommunevalg. Her kan man lese at formannskapsmedlemmene skal godtgjøres med utgangspunkt i 92% av en stortingsrepresentants lønn. 92% av stortingsrepresentantenes lønn betyr at man ville fått 1.019.000 kroner pr år om man hadde hatt fulltidsstilling. Det mener vi er alt for høyt, og vi er sikker på at vi har mange med oss i det synet. Det er tross alt ikke mange innbyggere i Melhus som kan skilte med en så høy lønn, og i hvert fall ikke de som kommunestyret er arbeidsgiver for, nemlig alle ansatte i Melhus kommune. Det er mange lærere, helsefagarbeidere, sykepleiere, driftsteknikere, renholdere og mange andre ansatte som kan se langt etter en slik avlønning.

Kommunestyret gjorde følgende verbalvedtak i forbindelse med behandling av kommunebudsjettet for 2022:

Godtgjøringsnivået til folkevalgte i Melhus ligger høyt sammenlignet med andre kommuner og må reduseres betydelig. Kommunestyret setter ned et utvalg bestående av gruppelederne for de politiske partiene som skal se på den politiske organiseringen og de politiske godtgjørelsene i Melhus med mål om å få ny ordning på plass til nytt kommunestyre i 2023. Saken oversendes rådmannen og sees i sammenheng med saken om folkevalgtes arbeidsvilkår som kommer opp høsten 2022.

Dette ble vedtatt med bl.a. Arbeiderpartiets stemmer, og vi var fornøyde med at saken skulle behandles før årets kommunevalg.

Dessverre har arbeidet med denne saken drøyd ut og den kom omsider til behandling i formannskapet 27. juni i år. Her ble det lagt frem flere forslag, men det var kun forslaget lagt frem av Einar Gimse-Syrstad, Arbeiderpartiets ordførerkandidat, som kunne vise en betydelig reduksjon i godtgjøringene, til sammen godt over en million pr år! Dette ble omtalt i Trønderbladet 29. juni.

Dette var det siste formannskapsmøtet før sommeren, men tross alt tidsnok til at saken kunne komme opp i endelig behandling i bebudet formannskap- og kommunestyremøte nå i august, altså før valget. Men vi har nå fått beskjed om at disse møtene ikke vil bli avholdt!

Vi i Melhus Arbeiderparti var klare for å kjempe for vårt forslag i kommunestyret nå i august, men nå er det altså bestemt at dette ikke vil bli behandlet før valget, men etter. Det mener vi er sterkt beklagelig.

Velgerne fortjener å vite resultatet av behandlingen av denne saken før de skal gå til valgurnene.

Kommunelovens §11-2 sier følgende:

Møter i folkevalgte organer skal holdes hvis ett av følgende vilkår er oppfylt:

a.         Organet selv, kommunestyret eller fylkestinget vedtar det. b.         Organets leder mener det er nødvendig. c.          Minst 1/3 av medlemmene krever det.

Derfor ber Melhus Arbeiderparti herved om at ordføreren kaller inn til formannskapsmøte og kommunestyremøte iht paragrafens punkt b. før valget, for endelig behandling sav saken om folkevalgtes vilkår.

Jørn Ove Moen Leder Melhus Arbeiderparti 5. kandidat til kommunevalget