Av Randi Rognes

Tidligere stortingsrepresentant for Sør-Trøndelag Venstre, Jon Gunnes, fikk invitasjon til å være til stede på Akershus slott på Nordens dag 23. mars. Dagen skulle markeres med åpninga av ei utstilling om Kalmarunionens dronning Margrete den første. Han takket imidlertid nei, fordi han allerede hadde fått en invitasjon til å være med og åpne de nordiske filmdagene på Støren.

Det var som medlem av sentralstyret i Foreningen Norden at Gunnes fikk denne invitasjonen.  23.mars er på en måte grunnlovsdagen for Foreningen Norden, for på den datoen ble Helsingforsavtalen, også kalt for Nordens grunnlov, undertegnet for 60 år siden. Foreningen Norden Gauldal ville bruke denne dagen til å vise filmen om dronning Margrete den første som klarte å samle Norge, Sverige og Danmark i Kalmarunionen i 1397.

Dagens styre i Foreningen Norden minus Lilllfrid Spjeldet og Marit Solem. Fra venstre Randi Rognes, Tove Riseth, Per Olav Skjevdal og leder Kari Haukdal. Foto: privat

Lederen i Foreningen Norden Gauldal, Kari Haukdal, ønsket gjestene velkommen i kinosalen. Hun sa bl.a. at målet med filmdagene er at barn og unge tidlig får et forhold til vår felles nordiske kultur, og at vi forstår hverandres skandinaviske språk. Man har regnet ut at 80 % av ordene i norsk, svensk og dansk er felles.

Politikerne Gunn Randi Enodd og Toril Haueng tett fulgt av tidligere kulturhusleder Atle Fredagsvik og rektor for Støren ungdomsskole på den røde løperen. Foto: privat

Nordisk samarbeid mer aktuelt enn noensinne: Jon Gunnes kom inn på at det er lite vi egentlig vet om Dronning Margrete, så filmen må betraktes som en fiksjon, basert på noen kjente virkelige hendelser. Dronning Margrete ønsket å bringe Norge, Sverige og Danmark sammen i en union og lyktes med det i 1397. Hun mistet hun sin eneste sønn Olav til pesten i 1387, og måtte adoptere sin søsters barnebarn Bogislaw, som vi kjenner som Erik av Pommern, som sin sønn for å ha en arving. Den skjøre unionen stod ved lag til 1523.

I dag er nordisk samarbeid mer aktuelt enn noensinne. Det så vi under pandemien, og nå i det siste med at holdningene til NATO-medlemskap for Sverige og Finland har endret seg i befolkningen med krigen i Ukraina.