Dette kunne i grunn ha vært tittel på en politisk roman når jeg tenker meg om, men det er nok noe langt mer alvorlig enn som så.

Innen utgangen av 2023 så vil det være om lag 4000 tonn med svin og 7000 tonn med storfe på lager, sier Nortura. På toppen av at vi også importerer om lag 50 000 tonn kjøtt årlig.

Europa er i krig og vi nordmenn har enda ikke forstått alvoret. Hva skal vi egentlig spise når krisen igjen rammer? Vi kan ikke leve på doruller og vin, som vi fikk se at folk hamstret da koronaen kom – og stengte ned en hel verden.

«Bort med kua» sier noen, den raper og slipper ut for mye metangass. Så lenge vi kan fly hit og dit i verden og ikke må ta noen klimagrep som rammer våre liv, som ikke livnærer seg på landbruk, så kan kua få skylden – det er enklest det.

Nevner også at du kan bli syk av å spise for mye kjøtt, for det har nemlig noen fortalt oss, så da er det vel slik, eller?

Det er noe vesentlig viktig i denne debatten som visstnok har gått i glemmeboken. Vi mennesker har levd her på jorden i flere tusen år, vi har alle måttet være en jordbruker for å klare oss, for å ha mat på bordet, og for å fø opp slekters gang. Ja, vi kan vel si det slik at vi kan takke kua for både melk, kjøtt og varme.

Maten vår var heller ikke sprøytet da, men ren og trygg. Denne debatten om å skylde på kua for utslippet, blir et svin på skogen som fremtiden vår må betale dyrt for, da det ikke lenger er et gårdsbruk igjen, men en fauna som har grodd helt igjen.

Flåtten har tatt bolig der vi en gang ferdes med sekken på ryggen og med et barnebarn i hånda. Ja bare eventyret om bonden finnes igjen hvis vi ikke nå tar grep og bevarer den norske bonden. Vi må sikre trygg og god mat, vi må bevare utmark, ivaretar våre tradisjoner og å sikre at vi har mat på bordet når krisen rammer.

Bonden må få makten tilbake og kjøpmenn må finne sin besøkelsestid. Jo mer de øker prisene på mat, jo mer må forbrukeren ta økonomiske grep, og bonden sitter sist i rekken og lider store økonomiske tap. Og i takt med prisvekst og maten vi blir foret med igjennom media at kjøtt er usunt, jo mer øker lageret med kjøtt hos Nortura, og flere gårdsbruk legger ned.

I hjertet av Sp bor tryggheten for maten og landbruket, og for å sikre den neste generasjon sin matjord.

Bruk stemmeretten. Godt valg. Takk for oppmerksomheten.

Listekandidat Melhus Sp og fylkesvalget Trøndelag

Siv Oline Bjørnvåg