KOMMENTAR: I går stemte Stortinget over kommunereform og regionreform. Antall kommuner kuttes fra 428 til 354, og dagens 19 fylker blir til ti regioner, pluss Oslo.

Selv om det i mange år har vært politisk flertall for at Norge skal ha færre kommuner, har det ikke skjedd noe. Dermed har vi hatt en kommunestruktur fra 1960-tallet. Den ble ironisk nok gjennomført med tvang av Stortinget. Mye har skjedd siden 60-tallet. Folk har flyttet på seg, veien har blitt bedre og vi har hatt en digital revolusjon, for å nevne noe. Tjenestene kommunene leverer er også mye mer omfattende og komplisert enn de var da kommunekartet ble tegnet.

Det har i mange år vært et politisk flertall for færre kommuner, både Ap, Høyre, Frp og Venstre går inn for dette. Stridstemaet er om det er kommunene selv som skal bestemme. Her i Sør-Trøndelag har det delvis skjedd. Vi får Orkland som nabo, der Meldal, Orkdal, Agdenes og deler av Snillfjord inngår, og Klæbu blir en del av Trondheim. Det siste er litt spesielt.

For kommunereformen har blitt beskrevet som en «småkommunereform». Tidlig i prosessen ble det diskutert om de store bykommunene skulle bli slått sammen med nabokommunene for å få til gode byregioner. Mange nabokommuner steilet, deriblant Melhus, og det ble ikke noe av.

Men det kan det bli i neste runde. For siste ord er ikke sagt om kommunereform. De rødgrønne partiene har varslet at de kan omgjøre på tvangssammenslåingene, hvis de vinner valget. På den andre siden står Både Venstre og Høyre, som ikke vil nøye seg med de mindre kommunene. Årsaken er ønsket om å planlegge mer helhetlig innen infrastruktur, kollektivtrafikk og samfunnsutvikling i pressområdene. I første omgang nevnes Stavanger-Sola og Oslo-Bærum, men ingen bør bli overrasket om ikke Trondheim og kommunene rundt blir en del av debatten.