Ser Midtre Gauldal med Kristin Myklevold, Guro Kvernmo Aune og Snorre Løvseth i spissen ønsker å jobbe langsiktig og forebyggende på bakgrunn av utfordringene med tidlig alkoholdebut for våre ungdommer. Jeg er enig i at det er nyttig å jobbe forebyggende, selv om det er vanskelig å måle effektene av dette arbeidet. I tillegg til å jobbe langsiktig bør vi vel også gjøre strakstiltak for å bedre hverdagen til de som er ungdom akkurat nå.

Det er kanskje på tide at vi står sammen og tar de neste generasjonene på alvor. Hvis vi gir våre barn og unge en positiv oppvekst, er sjansen for at de flytter tilbake til Midtre Gauldal etter endt utdanning større. Det er vel økt bosetting vi ønsker. For enkelte politikere opplever jeg at det bli enklere å forsvare økt pengebruk hvis det begrunnes med målet om økte skatteinntekter, for ønsket om satsing på barn og unge virker å være helt fraværende.

Vi mener at hvis vi skal komme på den andre enden av resultatlisten på statistikken om tidlig alkoholdebut og bruk av rusmidler, må vi sørge for at våre barn og unge har gode fritidstilbud. Vi vet at frafallet fra organiserte fritidsaktiviteter har økt, og vi vet at ungdommen selv etterspør møteplasser og andre aktiviteter enn korps, fotball, håndball og ski.

Hvis vi tar barn og unge på alvor og legger til rette for møteplasser på deres premisser så kan det i seg selv bidra til å endre drikkekulturen.

I Midtre Gauldal Arbeiderpartis budsjettforslag for 2023 ønsket vi økt satsing på barn og unge med konkrete forslag, men flertallsgruppa ønsket ikke å bli med på det. Så da ble det ikke denne gangen heller bevilget en krone til tiltak som møteplasser eller aktiviteter for barn og unge.

Under behandlingen av revidert budsjett i juni 2022 la vi frem forslag om å bruke penger på skøytebane bak Størenhallen/GSK. Et slik tiltak var det behov for å utrede ifølge flertallsgruppa, derfor ble det ingen skøytebane. Jeg har tro for at en ordentlig skøytebane hadde blitt en flittig brukt møteplass både for barn, ungdom og voksne.

Et ungdommens hus kan gi ungdom en arena for utvikling, engasjement, glede, mestring og tilhørighet. En arena for og av ungdom med hjelp fra engasjerte voksenressurser. En plassering av et slikt hus vet jeg ikke om jeg har fasiten på, kanskje kan GSK eller Natursenteret være en slik arena, eller har vi et helt eget hus vi kan avstå?

Støren sportsklubb jobber for å konkretisere et stort løft for regionen med flerbrukshall i Støren Idrettsparken. Kanskje det kan være rom for å tenke et nytt garderobeanlegg i tilknytningen til hallen, en idé jeg fikk lansert under helgas Gauldals-cup i Størenhallen. Hvis det er mulig å gå sammen om en slik tanke, så kan kanskje det eksisterende «klubbhuset» være et utgangspunkt som aktivitetshus for kommunens ungdommer?

Jeg synes det er på tide at vi som lokalpolitikere stiller opp for kommunens barn og unge.