Nå har formannskapet i Trondheim kommune vedtatt at innbyggerne i Melhus, Malvik og Stjørdal bør være med og betale for brostein i bakgater i Trondheim sentrum. Konkurransen om pengene i Miljøpakken er godt i gang, og resultatet er en rekke «kjekt å ha-ting» i kampen om dine penger.

Vi har hørt politikere i Melhus kommune kalle pengene fra Miljøpakken både for «gratispenger» og «en gavepakke». Som om pengene i Miljøpakken dukker opp fra intet. Som en utømmelig kilde til penger som kan brukes til hva som helst, så lenge man pakker det fint inn i «miljøtiltak». Uvitende om at pengene kommer fra innbyggerne gjennom bompenger og skatteseddelen.

Uvitende om at for Kari og Ola fra Melhus, som er avhengig av bilen for å få timeplanen til å gå opp med jobb, barn og fritidsaktiviteter, så er Miljøpakken en kostnad som gjør at de må skjære ned på andre ting. Enten det er klær, kinobesøk, sportsutstyr eller andre nødvendigheter og fornøyelser. Fordi de rødgrønne i Trondheim kommune vil ha brostein. Eller fordi en del politikere i Melhus vil ha en ny gang- og sykkelbru over Gaula med begrunnelser som «vi skal være litt modig» og «det skaper attraktivt sentrumsområde». Eller for å finansiere at ansatte i Miljøpakken reiser rundt til bedrifter og forteller ansatte at de bør sykle til jobb for et «bedre arbeidsmiljø».

– En del politikere i Melhus vil ha en ny gang- og sykkelbru over Gaula med begrunnelser som «vi skal være litt modig» og «det skaper attraktivt sentrumsområde», skriver Hege Annette Olstad i innlegget. Foto: AFRY/PK

Det er ikke måte på hvor godt sammensuriet av politikere og byråkrater klarer å forvalte pengene folk betaler inn til Miljøpakken. Legger vi i tillegg til konkurransen mellom kommunene om å få tak i mest mulig av pengene i potten til Miljøpakken – ja, så er sammensuriet komplett. Og du betaler for det.