At barna våre får SFO plass er noe vi etter hvert tar som en selvfølge. Vi tar og som en selvfølge at de er trygge og blir godt ivaretatt mens de er der. Heldigvis er det også slik for de fleste. Likevel er det mange som ikke kan nyttiggjøre seg SFO.

Jeg tenker da på barn med ulike utfordringer, ulike typer funksjonshemming og atferdsvansker. SFO greier ikke ivareta disse barna pga dagens bemanningsnorm.

I en reportasje i Trønderbladet settes det fokus på matservering på SFO i Melhus. Det vises der til at dette er vanskelig å få til på grunn av bemanningen. Ut fra det som skrives der er det i Melhus bestemt at det er tilstrekkelig med 1 voksen på inntil 18 barn. Man kan undres på hvordan man kom frem til dette.

Alle barn har like rettigheter. Dette er en selvfølge, tenker vi, men er det egentlig det?

Forsvinner prinsippet om likhet med bemanningsnormen? La oss se på hva lovverket sier om hva SFO ordningen skal inneholde.

Jeg siterer her fra pkt. 4 i Forskrift om rammeplan for skolefritidsordningen fra juni 2021

(Hjemlet i opplæringsloven Kap 13-7):

“SFO skal ivareta, anerkjenne og synliggjøre mangfold og legge til rette for at ulike språk, uttrykksformer og kulturer kan inkluderes i lek og aktivitet. I utformingen av lekemiljøet ute og inne skal SFO ta hensyn til mangfoldet i barnegruppen. Gjennom å gi barn muligheter for aktiv deltakelse i lek, kultur og fritidsaktiviteter sammen med andre barn kan skolefritidsordningen bidra til å utjevne sosiale forskjeller.

Opplæringslova §13-7:

Skolefritidsordningen skal gi barna omsorg og tilsyn. Funksjonshemma barn skal gis gode utviklingsvilkår. Areal, både ute og inne, skal være egnet for formålet.

I Melhus er forvaltningsansvaret for SFO tillagt kommunestyret i Melhus og utvalg for helse, oppvekst og kultur, jfr. Reglement for delegering av myndighet.

Jeg siterer videre fra et vedtak gjort i Melhus kommunestyre i februar 2021:

Alle elever i skolefritidsordningen har rett til et trygt og godt skolemiljø som fremmer helse, trivsel og læring, jfr.§ 9 i Opplæringsloven.

Pr. i dag har ikke SFO i Melhus nok voksne til å ivareta barna etter de føringene loven gir. Det er heller ikke mulig å ivareta de som trenger tettere oppfølging. Barn som er sårbare og har behov for å være en del av et fellesskap, et fellesskap der de kan utvikle seg og oppleve mestring.

Dette er en årsak til at noen foreldre ikke får brukt SFO-ordningen. Noen har forsøkt, men måtte avslutte etter en stund da de opplevde at barna ikke ble godt nok ivaretatt.

Så hva gjør disse foreldrene?

Noen reduserer stilling eller endrer jobb. Andre søker helse- og omsorgstjenester.

Dette er en fortvilet situasjon, ikke sjelden blir barn kasteball mellom skole og helse.

Skal Melhus avlastningstjeneste ta imot disse barna? Barnet er ikke sykt, men foreldre har behov for at det ivaretas når de er på jobb. Dette er en rettighet som ikke skal påvirkes av funksjonsnivå. Barnet har krav på en normal hverdag, ikke oppbevaring uten sine venner.

Dette er sårbare barn der det det kan være store konsekvenser ved at de opplever stigmatisering.

Vi i Melhus Arbeiderparti ønsker å jobbe for å endre dette. Vi vil øke bemanningen i SFO. Vi vil jobbe for at barn i SFO skal ivaretas etter de føringer loven har gitt oss.

Vi ønsker å satse på barn og unge, blant annet ved å legge til rette for gode oppvekstsvilkår for alle.

Vi ønsker å utjevne ulikheter og sosiale forskjeller og vil jobbe for at SFO skal være en trygg plass å være uavhengig av funksjonsnivå. Slik må det være i et raust og inkluderende samfunn.

Enig? Stem Arbeiderpartiet!

Bente Iren Gåsbakk

6.-kandidat, Melhus Arbeiderparti