Sofie Christine Torgersen

 Leder Rødt Melhus og 2.-kandidat

Sommer og ferietid. For mange av oss betyr dette sydentur og koselig tid med familien og noe ekstra godt å spise. For andre er det bekymringer rundt middagen på bordet i morgen. Det også bekymringer for høstens skolestart der barna ikke har noe spennende å fortelle om. Og ikke stiller med ny skolesekk, nytt pennal og nye sko.

Rundt jul hvert år kommer sakene om de som har lite. Givergleden er på topp. Men sommeren og høsten er faktisk like ille for de som har lite. I år gjelder dette flere enn på lang tid. Regjeringen har dratt på ferie, matsentralene har nedbemannet og sosialstønadene er de samme som ellers i året.

Den dagen dette synes og kjennes best er første skoledag. Det starter allerede nå. Både på TV, radio, internett og i butikkene påminnes du alt nytt du trenger til skolestart. Den enkelte sum er kanskje ikke veldig høy, men til sammen blir det mer enn svært mange kan avse.

Vi kan ikke gjøre noe med at regjering og storting innvilger seg selv lange ferier fremfor å jobbe med problematikken. Men vi kan sammen gjøre noe så disse barna ikke står alene. I år kan vi spørre oss om barna virkelig trenger alt nytt. Skolesekken fra i fjor kan ofte fungere like godt i år. Er den blitt for liten kan kanskje noen andre overta den. Trenger barnet større sekk er det kanskje noen som har en brukt fra i fjor som passer. Er den ødelagt og utslitt er det selvsagt en annen sak.

Alle barn liker nye ting. Men det er vondt å stå som en av de få som ikke fikk noe nytt. Det er bedre å stå sammen med mange som ikke har fått noe nytt.

Det er ikke de med dårligst råd som skal forsvare hva som er godt nok. Det er vi som har råd til alt det nye som må gå foran og vise at å kjøpe nytt bare fordi man har lyst ikke er nødvendig.