Ketil Petersen

10. kandidat i Venstre

Jeg har vokst opp som et skilsmissebarn, uten en far som burde ha vært der og støttet meg og lært bort sin kunnskap. Mor hadde mye å lære bort og ga meg god ballast. Derfor er viktig læring tapt, når forelde går hver sin veg. Som barn blir en stående alene, spesielt i tidlige ungdomsår. Hva nå?

Limet i et forhold går i oppløsning når økonomi, samliv, hverdag, familie, rutiner og hvordan en skal håndtere dette. Det var ikke mye hjelp å finne, men det er noen grep en bør ta for å se til at barna får en trygg opplevelse og kommer seg gjennom skolehverdagen på en tryggere måte.

En av tre familier opplever at limet går i oppløsning

Barnet har ingen tillært kunnskap for å håndtere den nye hverdagen. De kan bli ensom, slite med konsentrasjon, uro, få problemer med å finne sin plass i sosial setting og mange går inn i en depresjon. Statistikken viser økt rate på selvmordsstatistikken for ungdommer og også hos foreldre.

I en hektisk og utfordrende verden står foreldre overfor en rekke stressfaktorer som kan påvirke deres trivsel, familieliv og økonomi.

Men hva om det fantes en vei til å hjelpe foreldre med å mestre disse stressorene og skape et mer støttende og et mer harmonisk hjemmemiljø for foreldre og barn? Vi ønsker at alle barn skal få tilbud om barnehageplass på ettårsdagen sin gjennom et rullerende barnehageopptak.

Slike forebyggende tiltak bør kommer inn i skolehverdagen. Foreldre som sliter i hverdagen, kan ha nytte av støtte og ressurser som hjelper dem med å håndtere utfordringene de står overfor. Dette har ikke bare ha en positiv innvirkning på familielivet, men også på samfunnet som helhet.

Foreldreopplæring som et verktøy

En viktig komponent av forebyggende tiltak er foreldreopplæring. Dette gir foreldre muligheten til å tilegne seg ferdigheter og kunnskap om effektiv oppdragelse, kommunikasjon med barn, og håndtering av stress og konflikter. Ved å lære foreldrerollen fra et nytt perspektiv, kan foreldre styrke sin selvtillit og opprette sunnere forbindelser med barna sine.

Støttegrupper som fellesskap

Å etablere støttegrupper i barneskolen, eller hos foreldre gir dette en plattform der de kan møtes, dele erfaringer og få støtte fra andre i lignende situasjoner, innen religion, nasjonalitet og hudfarge. Slike grupper for skilsmissebarn kan også gi en arena for å styrke sosiale bånd, redusere isolasjon og dele mestringsstrategier. Det å vite at man ikke er alene i sine utfordringer, kan gi en følelse av samhørighet, håp og vilje.

Ressurser for økonomisk stabilitet

Økonomisk stress er en betydelig bekymring for mange familier. Derfor er det viktig å tilby tilgjengelige ressurser som kan hjelpe foreldre med å håndtere økonomiske utfordringer. Med renteøkninger, inflasjon, uro i verden og alt som skal håndteres bør språk bli mer tydelig å forstå og tilby kommunale tjenester raskere.

Psykisk helsehjelp

Gi en mulighet for erfarne foreldre å veilede og støtte de som står overfor spesielle utfordringer eller stressorer. I tillegg burde tilgjengelig helsehjelp, inkludert mental helse, være avgjørende for å sikre at foreldre og familier får hjelp når de trenger den. Dette handler om skolehverdagen som bør ha de best mulige forutsetninger for mestring. Både barneskolen og ungdomskolen.

Forebygging som en investering i fremtiden

Disse barna er en investering i fremtiden. Samlivsbrudd koster staten mer enn 1 milliard kroner i året. Ved å styrke familier sin trivsel, kan samfunnet redusere langsiktige kostnader knyttet til helsevesen, sosialtjenester og rettssystem. Det gir også barna en solid plattform for vekst og utvikling, som kan føre til sunnere og et mer produktivt samfunn i fremtiden, der barn får være seg selv og utvikle sin egen identitet, legning, rettferdighetssans og få utvikle seg selv.

Som vårt lokalsamfunn er det vår plikt å tilby støtte og ressurser som hjelper familier med å mestre utfordringene barna møter i hverdagen. Ved å investere i foreldre og familiers velvære, kan vi bygge sunnere og mer robuste samfunn som gir alle en sjanse til å blomstre. La barna få lov til å ta sine egne valg og være seg selv nærmest.

Skolehverdagen henger sammen med læring, familie, stressfaktorer og psykososial utenforskap. Gjennom psykisk helse og en bedre tilnærming kan økt kompetanse blant lærere skape en mer transparent og balansert hverdag for barn og ungdom.

Venstre er et sosialliberalt parti som vil gi stor frihet til hver enkelt, men samtidig må vi sørge for at vi prioriterer tiltak til de som trenger det mest. Bedre og mer forebygging er Venstre sin oppskrift for at flere kan oppnå det gode liv.

Stem Venstre