Turid Kjendlie biblioteksjef i Melhus

Noen forbinder nok biblioteket med barndomsminner med umiskjennelig duft av gammelt støv og veldige boklagre, men dagens bibliotek er så mye mer. Denne uka er det nasjonale bibliotekdager, og vi som er heldige å jobbe på bibliotek rundt omkring i Norge, vil i løpet av denne uka fortelle dere om mangfoldet av tilbud.

Bøkene har selvsagt fortsatt hovedrollen i bibliotekene, noe de skal fortsette å ha. For ingenting er som å krype opp i godstolen med ei god bok! Forfatteren Tor Åge Bringsværd sa en gang at «En god bok er som en trampoline for fantasien. Den gir tanken noe å hoppe og sprette på». Og fantasi trenger vi, både for å stimulere de små grå og for å få en virkelighetsflukt. Ikke minst trenger vi å kunne leve oss inn i hvordan andre har det, og den amerikanske filosofen Martha Nussbaum framhever skjønnlitteraturens evne til å utvikle det hun kaller den narrative forestillingsevnen, altså evnen til å sette seg inn i andre menneskers livsbetingelser både intellektuelt, moralsk og emosjonelt.

Skulle du ønske deg tilbake til virkelighetens verden, finnes et arsenal av fagbøker om et utall emner. Du kan sjekke ut de beste sykkelferie-tipsene, få en sanselig reise inn i sopprikets verden, fordype deg i 2. verdenskrig eller lære deg noen fraser på et nytt språk. Finnes ikke det du vil ha på ditt lokale bibliotek, er hjelpen et tastetrykk unna. Bibliotekene i Norge har nemlig fjernlånsordning som gjør at du kan bestille hva du måtte ønske av lektyre og vips er det på plass på ditt bibliotek.

Men boksamlingen er på langt nær det eneste som dominerer bibliotekrommene. Det viktigste av alt er møtene. Møtene mellom leser og bok, men også møtene mellom lesere. Gjennom bokprater, litterære pusterom, forfatterbesøk og ulike leseaksjoner dannes lesefellesskap. Sosiale fellesskap der litteraturen er den ene ingrediensen og fellesskapet er den andre. Vi som jobber på bibliotek, gleder oss når vi ser hvordan leseglede spres fra en person til en annen. Vi ser det når et lite barn trygt plassert på fanget til far, koser seg med høytlesning. Vi ser det når en skoleelev gir glødende bokanbefalinger til en klassekamerat. Vi ser det når noen kommer tilbake med stjerner i blikket og snakker om den fantastiske boka de nettopp har lest.

Bibliotekets styrke er møtene menneske-menneske. For ikke alle som er innom på biblioteket er der for å lese. På biblioteket kan du utfordre kameraten din i FIFA, ta en omgang sjakk med bestemor eller slå deg ned i sofaen for en prat. Biblioteket er gratis, åpent og tilgjengelig for alle uavhengig av kjønn, alder, etnisitet eller tro. Du møter mennesker du ikke møter andre steder. Kanskje veksler du noen ord med noen du ikke har møtt før, og du får nye bekjentskaper. Kanskje er det nettopp å komme hit som er ett av dagens faste gjøremål. For på biblioteket kan du komme uansett, du kan komme for å låne, for å lære, eller bare for å være.

Vi på bibliotekene er heldige og får møte dette mangfoldet av mennesker. Vi får lede vei inn i ny, og gammel, litteratur. Vi blir spurt til råds om bibliotekfaglige spørsmål og mangt og mye annet. Biblioteket er et sted for kunnskap og læring, for formidling og aktivitet, for undring og utforsking. Se deg rundt og finn oss, for vi vil gjerne ha deg innom- velkommen alle sammen, på biblioteket!