KOMMENTAR: En elgkalv ble avlivet på Gimse søndag kveld, etter at den var blitt påkjørt av en bil slik at den ene framfoten ble brukket. Flere på Gimse har lagt merke til ei elgku som har vandret rundt i området de siste dagene. Jeg så den tirsdag kveld, i følge med en kalv. De gikk langs Eindrides veg hvor den skadde elgkalven hadde humpet av sted på tre bein søndag. Det er lett å tenke at det er elgmora, og at hun nå lurer fælt på hvor det er blitt av den ene ungen hennes.

Også mennesker føler sorg og savn når et dyr forsvinner eller dør. En leser på Leinstrand frykter at Mattilsynet kan ha avlivet familiens katt. Mattilsynet fanget inn 18 katter hos naboen og avlivet 17 stykker. 67-åringen som eide dem, er tiltalt for brudd på dyrevelferdsloven. Mattilsynet opplyser at de ikke avliver friske dyr. Heldigvis vil noen si, mens andre synes det er altfor mange musejegere som både dreper tusenvis av småfugler og tar ekorn. En av dem er zoologen Petter Bøckman som i et intervju med Dagbladet 7. juli sier at katter bør skytes. Og i Australia og New Zealand er det skuddpremie. Våre kjæledegger har i andre deler av verden også den tvilsomme ære å være en delikatesse. Kina feiret nylig den årlige hundefestivalen, og slaktemetodene ville neppe blitt godkjent av Mattilsynet.

Tre katter i et hus, slik undertegnede har, er for mye ifølge zoolog Bøckman. Men for de aller fleste er et kjæledyr et familiemedlem. Det ville neppe være en enkel sak å tynne ut kattebestanden her til lands. For en del år siden ble det faktisk gjort et forsøk på Gimse hvor antallet hadde tatt seg kraftig opp. Et oppslag på butikken varslet at løskatter ville bli skutt. Det vakte stor bestyrtelse og ble sak i avisa. Jakten ble avlyst før den kom i gang.

Nå er vi inne i en tid på året da noen ønsker å kvitte seg med kjæledyr når de skal på ferie, og så er det en god del som bare låser døra og lar pus klare seg selv. Sjelden er det mer aktuelt å minne om at enhver person er forpliktet etter dyrevelferdsloven til å varsle fra dersom dyr lider.

Foto: Liv Helen Vaagland