KOMMENTAR: Det er temmelig underholdende å følge det som skjer rundt hytterenovasjon og hyttefeiing i Melhus og Midtre Gauldal. Men det begynner å nærme seg en farse og det er ikke bra for samarbeidsklimaet i Gauldalen.

Det foreløpig siste kapittelet var i kommunestyret i Midtre Gauldal forrige uke. Kommunen har nedsatt en arbeidsgruppe som skulle se på innføringen og reglementet rundt renovasjon og feiing for hytter og fritidsboliger. Sist torsdag kom de med sin innstilling. Men saken ble utsatt igjen, denne gangen til september. Årsaken var et brev fra Miljødirektoratet, som sier at enkelte kommuner kan frita hytter fra denne plikten dersom de ligger utenom tettbebygd strøk. Dette hadde ikke arbeidsgruppa tatt med i sin behandling av saken, og kommunestyret ønsker å få dette vurdert.

Politikerne i Midtre Gauldal er midt sagt mot både hytterenovasjon og hyttefeiing. De har gjort sitt beste for å stoppe, utsette og trenere innføringen. Dette skaper problemer for samarbeidskommunen Melhus. De to kommunene har via de interkommunale selskapene Envina og Gauldal Brann og Redning gått sammen om renovasjon og feiing. Men når den ene parten ikke vil ta sin del av regninga, blir det selvfølgelig problemer for selskapene. Utsettelsen fører naturlig nok til frustrasjon både i Gauldal Brann og Redning, Envina og blant politikerne i Melhus.

Jeg har forståelse for at politikerne i Midtre Gauldal protesterer. Det er ikke lett å se behovet for hyttefeiing, og det er krevende å gjennomføre. Hytterenovasjonen framstår også som dårlig løst, når en del av søppelcontainerne er plassert slik at hytteeiere må kjøre lange omveier med søpla. Og hvorfor skal man egentlig betale hytterenovasjon hvis man har hytte og bolig i samme kommune? Er ikke det dobbelbetaling?

Men det som nærmer seg en farse er når politikerne i Midtre Gauldal ønsker å avgjøre hvor avfallscontainerne skal plasseres. Dette er en faglig vurdering som er overlatt til Envina, som må rette seg etter de innspill og klager som kommer. Hvis politikerne våre skal begynne å detaljstyre alt ned til et slikt nivå, blir driften av kommunene helt uhåndterlig.