Leserinnlegg skrevet av Mari Holm Lønseth, stortingsrepresentant (H)

I regjering har Høyre sørget for å legge om bilavgiftene sånn at det skal lønne seg å kjøpe en mer miljøvennlig bil. Resultatet har vi sett: Det kjører rekordmange lav- og nullutslippsbiler på veiene. Likevel tok noen i Høyre til orde for å øke avgiftene på biler med fossilt drivstoff på Høyres landsmøte. Det mener jeg er en dårlig idé, og jeg er glad Høyres landsmøte sa et rungende nei til det forslaget:

Sosialistene har ofte tydd til pisk, der Høyre har tydd til gulrøtter. Jeg er glad Høyre fortsatt står på at vi skal ty til gulrøtter i bilavgiftspolitikken. Det skal lønner seg å velge miljøvennlig, fremfor at vi svinger pisken.

Økt engangsavgift på fossilbiler er et dårlig forslag:

Det går ut over helt vanlige folk, arbeidsfolk og folk som bor på steder der det er langt mellom ladestasjonene.

Økt engangsavgift gjør at folk heller fortsetter å kjøre en gammel, mer forurensende bil, fremfor å kjøpe seg en nyere, tryggere og mer miljøvennlig bil. Det er verken bra for klimaet eller for folk.

Det finnes mange folk som faktisk er avhengig av bilen for å få hverdagen til å gå rundt, enten de skal hente i barnehagen eller komme seg på jobb. For mange, er det ikke andre reelle alternativer enn en bensin- eller dieselbil.

Høyre skal fortsette arbeidet med å bygge mer vei og fornye bilparken i årene som kommer. Det er viktig for folk og bedrifter som skal fort frem og trygt hjem.