Torsdag 22. mars skal Stortinget behandle EUs tredje energimarkedspakke, noe som innebærer at Norge kan bli underlagt EUs energitilsyn ACER.

Avtalen innebærer flere uklarheter, blant annet om det skal bygges utenlandskabler, hvem som eventuelt skal bygge, privat / offentlig eierskap, framtidig strømpris, klima- og miljøeffekter. Stortinget er i ferd med å vedta denne tredje energipakken uten at fjerde energipakke er ferdigforhandlet. Vi er dermed i ferd med å vedta en avtale vi ikke helt vet hva innebærer, en avtale det kan være vanskelig å gå ut av. Ved å akseptere denne energipakken får vi sitte ved bordet, men siden vi ikke er medlem av EU har vi ikke bestemmelsesrett.

Vi risikerer kort og godt å miste kontrollen over vannressursene i landet.

Med dette risikerer vi den nasjonale selvråderetten, vi risikerer høyere strømpris og dermed dårligere konkurransevilkår for industrien i Norge.

Det er ingen tvil om Norge må samarbeide med Europa om framtidig strømforsyning. Det er heller ingen tvil om at vi ikke må miste råderett og eierskap over egne naturressurser.

Vi i Melhuslista er derfor sterkt kritisk til avtalen og håper derfor at Stortinget ikke vedtar energimarkedspakken slik den nå foreligger.

Debatten har gått heftig i media den siste tiden, men fra Melhus er det stille.

Som et lite lokalparti i middels stor norsk kommune er det kanskje bemerkelsesverdig at vi bringer temaet på banen.

Bakgrunnen er et brennende engasjement for norsk næringsliv, industri og prinsippavklaringen rundt norsk suverenitet.

Det er viktig at det tas standpunkt, og det er viktig for velgerne i kommunen å få kjennskap til hva andre

lokalpolitikere står for i denne prinsipielt viktige saken.

Derfor er det viktig at debatten også tas i Melhus. Hvor står ordføreren og andre partier i Acersaken?

Merethe Moum Foto: Gunn Heidi Nakrem