Filmbussen er en omreisende workshop som turnerer rundt omkring i Trøndelag, og lar ungdom fra 12 til 19 år prøve seg som filmskapere. Selve bussen har med seg topp moderne filmustyr, samt fem instruktører som er blant de mest talentfulle unge filmskaperne Norge har å by på. Den Oscarnominerte regissøren Hallvar Witzø er hjernen bak det hele. Han ønsket å forandre og forbedre barn og unges muligheter for å lage film.

Intensivt arbeid

Mandag kom bussen til Skaun og slo leir på Børsa skole. Der skulle det lages film på to dager. Engasjerte og energiske ungdommer gjør seg klare til den siste dagen med filminnspilling. Midt blant kamera, kostymer og mikrofoner finner vi prosjektleder for årets Filmbuss-turné, Jon Vatne.

–Dette er verdens beste sommerjobb. Man får møte inspirert og engasjert ungdom som ønsker å lære om film. Jeg har vært med som prosjektleder i fem-seks år, og som instruktør i åtte år, forteller en munter Vatne.

Han er utdannet som dokumentarregissør ved Høgskolen i Lillehammer, og har alltid hatt en kjærlighet for filmkunsten.

–Jeg skulle virkelig ønske vi hadde noe som dette da jeg var yngre. Jeg har alltid vært interessert i film, men det var ikke før på folkehøgskolen jeg virkelig falt pladask for faget, mimrer prosjektlederen.

–Et fantastisk tilbud

Blant de tre filmgruppene kommer vi i prat med 18 år gamle Sebastian Flå fra Hovin. Han er med som deltager for sjette året på rad, og roser instruktørene for jobben de gjør.

–Konseptet i seg selv er veldig bra, men det er instruktørene som gjør at hele opplevelsen blir helt fantastisk. De lærer oss utrolig mye, er veldig hjelpsomme, og bidrar til å skape både god stemning og gode filmer, skryter unggutten.

Sebastian er elektroelev ved Melhus videregående skole, men innrømmer at det er filmkunsten som er den store lidenskapen.

–Første gangen jeg deltok, hadde jeg aldri hatt noe med film å gjøre. Jeg visste ikke hva jeg gikk til, men når et slikt tilbud dukker opp, da blir man med. Her er jeg seks år senere, med en brennende interesse for film, mye takket være Filmbussen. Broren min Eivind er også med, og vi begge gleder oss flere måneder i forveien, gliser Sebastian.

Brødrepar

Sebastian og Eivind er ikke de eneste brødrene som er med på Filmbuss-arrangementet i Børsa. Instruktørene Finn og Martin Walther er også brødre, og de leder hver sin filmgruppe. De forteller om et intensivt opplegg.

–Vanligvis bruker man jo flere år på å lage film, men her må det gjøres på kun to dager! Vi holder på fra tidlig om morgenen helt til ungdommene ønsker å gi seg. De lærer hvordan man bruker utstyret, hvordan man skriver manus og planlegger en film, samtidig som de får prøve seg som skuespillere, forteller Finn.

Martin inviterer Trønderbladet med ut til moloen i Børsa, der den siste scenen i kortfilmen skal spilles inn. Sebastian er med, både som kameramann og skuespiller.

–Filmen handler om en fisker som finner et smykke. Han aner fred og ingen fare, og tar det med seg. Han finner fort ut at noe ikke er som det skal være. Etter en tur på butikken blir han konfrontert av havets skygger. Han begynner å løpe, med skyggene hakk i hæl. Nå skal vi filme den avsluttende scenen, der fiskeren finner ut at skyggene er ute etter smykket, forklarer Sebastian.

Storslått premierefest

Når filmene er ferdige, blir de sendt inn til Ungdommens Kulturmønstring (UKM). I tillegg arrangeres det en stor feiring når turnéen er over. 5. august inviterer Midtnorsk filmsenter til premierefest i Kimen Kulturhus på Stjørdal.

Filmskaperne ankommer på rød løper ikledd sitt fineste tøy, det serveres høye glass med champagnebrus og det deles ut Gullbusser, Filmbussens svar på Gullbjørnen, som er hovedprisen ved den verdenskjente filmfestivalen i Berlin.

–Det sies at det er gjevere å vinne Gullbussen enn å vinne Gullbjørnen, sier prosjektleder Jon med et lurt smil om munnen.

Her vises alle filmene som har blitt skapt rundt omkring under turnéen, etterfulgt av premieutdeling. Sebastian har vunnet to Gullbusser i løpet av sine seks år som filmskaper.

–Det ene året ble jeg kåret til beste mannlige skuespiller, noe som var utrolig gøy. Det er en utrolig god følelse å vite at andre setter pris på noe du har laget eller gjort. I fjor vant vi Gullbussen for årets actionfilm, forteller en ydmyk, men stolt Sebastian.

- Bli med!

Veteranen Sebastian innrømmer at det kan være lite å gjøre på en liten plass som Hovin, derfor oppfordrer han alle som har tid til å gi Filmbussen en sjanse.

–Når man møter opp, har man ikke peiling på hva slags film man kommer til å sitte igjen med til slutt. Et år lagde vi film om at kvinnene tar over verden, og et annet år lagde vi film om en krig mellom en sushirestaurant og en tacorestaurant på Melhus. Det er både utrolig gøy, lærerikt og sosialt, sier Hovingutten, og har en oppfordring til slutt:

–Bli med!

I AKSJON: Sebastian spiller rollen som viking. Foto: Edward Stenlund
KAMERACREW: Instruktør Martin inspiserer, Sebastian filmer, Eivind er lydmann og prosjektleder Jon overvåker. Foto: Edward Stenlund
IKKE SE BAK DEG: Eivind spiller hovedrollen som fisker, og blir jaget av havets skygger. Foto: Edward Stenlund
FLUKT: Sebastian løper for livet for å holde havets skygger bak seg. Foto: Edward Stenlund