Torsdag kveld var Øye forsamlingshus fylt opp av gamle travere da det var både foredrag, diktlesing, musikk og fotoutstilling i anledning sagauke-arrangementet "Glimt fra skolen i gamle dager". Lite visste de frammøtte om hvordan kvelden skulle toppes.

Overskudd til donasjon

At musikerne i Difference, deriblant øysandingene Ivar Gafseth og Tore Johansen, skulle spille var ikke annonsert på forhånd, men den overraskende gratiskonserten ble likevel bare en god oppfølging til det som skjedde før de inntok scenen.

- Vi hadde en konsert for to år siden på Rockheim i anledning 75-årsjubileet til bandet, der vi endte opp med et overskudd på 80.000 kroner. De pengene trengte vi ikke selv, forklarer Tore Johansen til Trønderbladet.

- Derfor bestemte vi oss der og da for at vi ville gi bort pengene til gode formål, og at det var instrumenter vi ville gi bort. Vi var sju stykker på scenen den kvelden, og delte summen opp slik at hver og en av oss fikk bestemme én mottaker hver. Det var Ivar som bestemte seg for at Øye forsamlingshus trengte et orgel. Han er jo litt treg, så det tok to år, men her er vi!

Overrekkelse og demonstrasjon

Gafseth fikk hjelp av Melhus-ordfører Jorid Jagtøyen med overrekkelsen, og Jon Sivert Gran, som er leder for velforeninga på Øysand, tok gledelig imot.

- I dag er det min tur til å gi en gave til lokalsamfunnet som fostret opp dette bandet, sa Gafseth og løftet sengetrekket han hadde lånt av kona for å dekke til den flotte gaven - et el-orgel til 14.000 kroner.

Entusiastisk jubel fylte det vesle lokalet før han selv tok seg god tid til å demonstrere de uante mulighetene som ligger i instrumentet, til stor begeistring og latter fra forsamlingen. Både klassisk piano-lyd, kirkeorgel, hammondorgel og symfoniorkesterklang ble nøye gjennomgått.

- Dette kan brukes til enhver anledning, sa en spøkefull Gafseth.

- Utrolig artig

Tore Johansen, som også har et hus like ved, synes det er stas at bandet kan bidra i lokalsamfunnet.

- Her på grendahuset har de alltid hatt juletrefester, konserter, gudstjenester og en lang rekke andre arrangementer - men ingen instrumenter. Nå er orgelet på plass, og det er utrolig artig at vi kan gjøre dette i en slik anledning, sier han.