Strikkefestivalen på Støren tar fatt på sitt andre år og utvider med både større lokaler og større attraksjoner. Nå har de sikret seg et trekkplaster som mer enn rettferdiggjør at de flytter festivalen fra Folkets Hus til kultursalen på GSK for å huse flere besøkende lørdag 20. september.

– Da vi arrangerte festivalen for første gang i fjor ble vi fullstendig overveldet da over 200 mennesker dukket opp. De satt der også hele dagen, sier initiativtaker Unni Raphaug da Trønderbladet tar turen innom planleggingsmøtet hos Kari Flå på gården Berg på Hølonda.

– Vi har jo et mål om å nå ut til så mange som mulig, og ble utrolig glade da vi fikk selveste Tora Berger med som foredragsholder og juryformann i strikkekonkurransen vi arrangerer under festivalen.

– Forbauset da hun svarte

Foruten å ha vunnet to OL-gull og åtte VM-gull, er det nemlig også en kjent sak at den nylig pensjonerte skiskytteren fra Lesja er lidenskapelig strikkeinteressert. Når hun gjester kulturhuset under festivalen i september vil hun både snakke om håndverket, hvordan hun har brukt det - og litt generelt om sin karriére.

Kari Flå fra Hølonda bydekvinnelag ble overrasket over hvor lett det var å få tak i idrettsstjernen, som også gjør opptak til TV-programmet "Mesternes mester" i sommer.

– Jeg ble forbauset, det var bare å slå opp i telefonkatalogen. Da jeg ringte var hun i Finland og gjorde seg klar for en skitur, sier hun og ler.

– Vi snakket lenge, og dette var noe hun virkelig hadde lyst til å gjøre. Hun måtte bare dobbeltsjekke at det passet inn i programmet hennes, for hun er en opptatt dame selv om hun ikke konkurrerer lenger. Men det passet fint - heldigvis!

Premiérer beste pute

Men - det blir ikke bare Berger når dagen vies til strikking på Støren denne ettermiddagen. Demonstrasjon av strikketeknikker, utstilling av verdens største par med Selbuvotter og konkurranser for store og små er alle viktige innslag.

Det gjennomgående temaet for årets festival er puter, og allerede nå er produksjonen i gang. I hele stua hjemme hos Kari på Berg er det nemlig én ting som dominerer.

– Her ser du puter i alle slags former, og slik blir det også på Støren 20. september, lover hun.

– Det blir konkurranse der både mest kreative og best teknisk utførte putearbeid blir premiert, og det er da Tora Berger skal være hoveddommer.

– Strikking er «in»

Det var en kveld på senhøsten i 2012 at Unni Raphaug satt og filosoferte rundt idéen. Støren hadde ingen egen strikkefestival, og hun bestemte seg rett og slett for å gjøre noe med det. Etter ett kvarter hadde hun Kari med på laget, og en gjeng bestående av damer fra husflidslag og bygdekvinnelag i området samlet seg raskt for å jobbe med idéen.

Nå gjentar de fjorårssuksessen – der hovedintensjonen er å formidle gamle strikketradisjoner til nye generasjoner.

– Selv fikk jeg strikkinga nærmest inn med morsmelka, og har strikket helt siden jeg var tre år gammel, husker Flå.

– I dag ser vi ofte at strikkeinteressen kommer når ungdommene blir litt eldre, slik som med Tora, men populariteten har steget de siste årene. Det er blitt «in» å strikke, og det er vi jo utrolig glade for.

ILDSJELER: Disse damene står bak den store strikkefestivalen: Bak f.v.: Ruth Ølstøren (Støren husflidslag), Unni Raphaug (Soknedal bygdekvinnelag) og Ingrid Digre (Singsås bugdekvinnelag). Foran f.v.: Tone Inga Braseth (Støren husflidslag), Marit Vefligstad Røed (Hovin husflidslag) og Kari Flå (Hølonda bygdekvinnelag). Foto: Elling Finnanger Snøfugl