I 11 år har folkehøgskolen på Rødde arrangert forestillinger for barnehagebarn. Elevene skriver manus, og «gjør noe de ikke kan». Lærer Eimund Staverløkk er lærer for skilinja, og sier skolen til vanlig verken fokuserer på drama eller underholdning for barn.

– Vi beveger oss utenfor komfortsonen, og det ligger mye læring i det. For elevene er dette ei miljøskapende uke, forklarer Eimund.

Eimund Staverløkk fortalte barna litt på forhånd hva forestillinga handlet om. Her er barn fra Løvset barnehage, som gledet seg over å bli invitert til Rødde folkehøgskole. Foto: John Lerli

Ideen oppstod for mange år siden, og i begynnelsen holdt elevene dramaforestilinger ved Trondheim Torg.

– Det holdt vi på med i tre år. Men vi flyttet forestillingene til skolen, og for oss er dette en måte å gi noe tilbake til lokalmiljøet, sier Staverløkk.

Musikkinteresserte ungdommer spilte i band. Foto: John Lerli

Fredag var 170 barn tilstede i gymnastikksalen på skolen. Det var fire barnehager fra Melhus: Løvset, Gimsøya, Tambartun og Strandvegen. Fra Trondheim kom to barnehager: Nypvang og Kyvannet Naturbarnehage.

Elevene hadde brukt hele uka på øving. Samme helg var det foreldresamling på Rødde folkehøgskole, og på lørdag ble forestillinga vist til foreldrene.

Mange elever har erfaring med dans og drama som de fikk bruk for da skolen hadde teaterforestilling. Foto: John Lerli

I fjor var temaet bakterier. I år var det miljøvennlig energi. Tilskuerne fikk møte både Rasputin på gassrøret og professor Mr. Atoma. Flere skikkelser dukket opp når gjengen av ungdommer reiste rundt for å finne fornybare energikilder. På trampoline og turnmatter ble det gjort ablegøyer som slo an hos det unge publikummet. Da «krigen» var over stod den fargerike scenegjengen igjen med sol, vatn og vind som skulle redde verden fra energikrise og miljøkatastrofe.

Sola og oljesjeiken hadde flere diskusjoner i forestillinga. Foto: John Lerli
Vinden danset rundt vindmøllene. Foto: John Lerli
Rasputin laget prompegass som han sendte inn i rørledninga, til stor latter hos ungene. Foto: John Lerli
Klovner leiket og gjorde "mislykkede" hopp og sprang. Foto: John Lerli