100 år gammel musikk vil fylle Støren kulturhus søndag, når Studentersamfundets Symfoniorkester holder gratiskonsert, med et utdrag av Sergej Rachmaninovs 2. symfoni. Den russiske komponisten regnes som en av de viktigste i senromantikken.

Studentersamfundets Symfoniorkester er det største og eldste studentorkesteret i Norge, og har lagt sin øvingshelg til Støren fra fredag. Mange av musikerne studerer for å bli proffe på sine instrument.

Preget av sin oppvekst

Sergej Rachmaninov var født i 1883 i Nordvest-Russland. Han ble undervist i pianospill av sin mor fra han var fire år gammel. Men et par år seinere mistet de hus og eiendeler på grunn av farens spilleavhengighet og økonomiske problemer. Familien flyttet inn i en liten leilighet i St. Petersburg, hvor Sergej ble opptatt ved musikkonservatoriet ti år gammel. De fleste av sine verker skrev han før han 44 år gammel utvandret på grunn av den russiske revolusjonen. Først bodde han ett år i Skandinavia, og turnerte blant annet i Norge. Siden reiste han til USA, og levde der resten av livet, til han ble 69 år. I USA komponerte han mindre, men reiste desto mer for å holde konserter med sine eminente spilleferdigheter på klaver.

Kulturhuset stiller opp

Studentorkesteret vil bo på GSK fra fredag kveld. Her får de en spesialtilpasset kinovisning, og får også benytte bassenget i Størenhallen. På lørdag arrangerer kulturhuset pub for den spilleglade gjengen, som kvitterer med gratis konsert søndag ettermiddag.

Kulturhusets «sorte dame» gjør det mulig for studentene å øve på Støren. Det er Gauldalens dyreste flygel som går under navnet Den sorte dame.

Hør den ukrainske pianisten Anna Fedorova spille Sergej Rachmaninovs kjente 2. symfoni, sett 37 millioner ganger på YouTube. Dette er det mest sette klassiske musikkverket på kanalen.

Kino og kirke

På de lokale kinolerretene er det flere filmer denne helga. På Melhus kino sendes Folk og røvere i Kardemomme by, Gulliver er tilbake og A man called Otto, på søndag.

I Støren kulturhus er det visninger både på fredag, lørdag og søndag. I tillegg til ovennevnte filmer, sendes krigsfilmen Kampen om Narvik, Nøff og M3gan.

Søndag 22. januar er det gudstjeneste i Singsås kirke med prest Ole Dahle. I Melhus kirke er det høymesse på samme dag. Prest er Ola Erik Domaas.

Gauldal Kristne Fellesskap holder søndagsmøte på Hovin bedehus, der Kjell Sandmo er taler.