– Utstillingen tar meg tilbake til ungdommen. Jeg husker både klærne og magasinene, men jeg kjente The Beatles før disse bildene ble tatt, sier den nå 67 år gamle damen til rockheim.no.

Fra Børsa til Liverpool

Linda - eller Lindy, som John Lennon kalte henne - ble født i Trondheim i mars 1947 og døpt Linda Tordis i Børsa kirke. Faren, Arvid Næss, var styrmann i handelsflåten, og møtte kona Hilary i Liverpool under krigen.

Etter krigen flyttet det nygifte paret til Arvids barndomshjem i Børsa, men de vendte tilbake til Liverpool da Linda var knapt to år gammel. I forstaden Woolton vokste hun opp bare noen hundre meter unna huset til John Lennon og hans tante.

– Ante ingenting

6. juli 1957 så hun bandet The Quarry Men på en hagefest i området og ble fascinert. Konserten er legendarisk i Beatles-miljøet. Det var nemlig der Lennon for første gang møtte Paul McCartney.

– Jeg ante ingenting da om hvor legendarisk den følgende tiden ville bli ansett som. De fleste ville egentlig bare komme seg bort fra Liverpool.

Under John og Pauls piano

Linda var fast inventar på Cavern Club, spillestedet der The Beatles opptrådte flere ganger i uka da de startet sin karriere, og korresponderte med John Lennon da gruppa var i Hamburg for å prøve å slå gjennom.

– Han må ha likt brevene mine, og ville møte meg. Kanskje ble han litt skuffet da han møtte ei 14-15 år gammel skolejente, men vi ble gode venner. Nå om dagen hører man om kjente folk i Storbritannia som utnytter posisjonene sine, men Beatles var bare gentlemen, mimrer Ness, som blant annet lå under pianoet da John og Paul jobbet med «Please Please Me».

– De spurte hva jeg syntes om den. Jeg husker ikke hva jeg svarte, men jeg synes ikke det er den beste sangen deres.

Ga «Norwegian Wood» i gave

Etter mange uavtalte utenetter med Beatles og venner, og trøblete episoder i hjemmet, ble hun sendt «på ferie» til Norge.

- Min norske far sa at hvis jeg skulle være voksen, kunne jeg reise alene til Norge. John skrev til meg da jeg var i Norge og ba meg ta med noe tilbake til ham, sier Linda.

Det hun tok med i gave til Beatles-stjernen regnes av mange som en av hovedinspirasjonene rundt opphavet til sangen «Norwegian Wood».

– Jeg tok med en slags treplakett som henger på dodører, med et troll som sitter med buksene på anklene. Den kostet masse penger. Da jeg kom tilbake til Cavern overrakte jeg den og John pakket opp. Så sa han noe om «Norwegian wood». Han likte ordlyden, forteller hun.

– Da jeg hørte låta og teksten ble jeg litt skuffet, men jeg er sikker på at hvertfall de første linjene handler om meg - «I once had a girl, or should I say, she once had me. She showed me her room, isn’t it good, Norwegian wood».

Utstilling ut august

Nå er Linda gift og bor i Frankrike, men har fortsatt sommersted der hun tilbragte sine to første leveår - Børsa.

Utstillingen «George, Eric & Me – a personal collection» er Rockheims første internasjonale utstilling og inneholder 45 bilder tatt av Pattie Boyd, George Harrisons første kone. Ti av bildene stilles ut for aller første gang, og Rockheim har fått velge fra Boyds høyst personlige samling.

Utstillingen blir stående til 31. august.

Linda Ness og John Lennon utenfor legendariske The Cavern 7. april i 1962. "He'd brag to other lads that I was his "jail bait", but actually he was protective, I was in safe hands", forteller Ness i billedteksten. Faksimile: Fra boka "All These Years Volum 1: Tune In" av Mark Lewisohn.