Gjensyn med The Julekalender

Gjertrud og Olaf Sand lader opp med å gå rundt treet

Tore Johansen og Ivar Gafseth tester om formen er god nok til å gå rundt treet. 

Kultur

Olaf og Gjertrud Sand blir å se i The Julekalender igjen, og rolleinnehaverne husker bortimot hvert minutt av innspillinga.

De’ e’ bærre lækkert ble en del av den trønderske dialekta etter megasuksessen for The Julekalender, med blant annet øysandingene Ivar Gafseth og Tore Johansen i hovedrollene.

Hau hau

I år er det 20 år siden The Julekalender som gjorde Ivar Gafseth og Tore Johansen til rikskjendiser, ble spilt inn. Innspillinga skjedde i Danmark og på Byneset. Opptak ble forsøkt gjort utenfor gården Nøysomhet på Øysand der Ivar Gafseth bor, men gården virket ifølge Gafseth ikke fattigslig nok.

I stedet kjørte Gafseth sammen med Hans-Erik Saks rundt i Gauldalen og Byneset for å finne en egnet gård. Til slutt falt valget på to gårder på Byneset, og på den ene ble bolighuset filmet mens låven på den andre gården ble benyttet som lokasjon. Lasse Kolstad leste inn intro til serien med sin moldstemte røst, noe som gjorde små unger livredde.

– Filminga innebar beinhardt slit. Vi jobbet 15-16 timer i døgnet, forteller Johansen.

«Olaaf! Æ står

unnjer misteltein»

Visste du at Ivar Gafseth opprinnelig skulle spille rollen som Gjertrud?

– Det var et sjakktrekk å snu om på rollene. Gjertrud ble stor og svær, forteller Gafseth.

I stedet ble Gafseth til Olaf Sand som er gift med Gjertrud, mens Tore Johansen formet rollen til den godmodige og huslige Gjertrud. Erling Mylius var opplagt som Benny siden han snakket østlandsk. For å få taket på Gjertrud, brukte Johansen et par damer i nærmeste familie som modell.

– Jeg gjorde henne godhjertet og veldig blond, sier Johansen.

Ellers i serien opptrer nissene Fritz, Hansi og Gynter som snakket trønderengelsk.

Ble rikskjendiser

Gafseth forteller at han husker hvert minutt av opptakene, og han beskriver livet som rikskjendis som litt av en opplevelse.

– I 1994 da The Julekalender ble vist, gikk jeg inn på Bruns i Trondheim. Da kom jeg til en tom butikk. Jeg plukket det jeg skulle ha, og spurte ekspeditøren om de holdt på å legge ned siden det ikke var kunder der, sier Gafseth.

Svaret han fikk var: «Si meg, er du helt idiot?»

Gafseth ble anbefalt å se ut i gata, og der så han at folk i trengsel stod foran butikkvinduene for å se The Julekalender på fjernsynet.

– Vi var kjent for Difference fra før, men i 1994 ble vi virkelig kjent over hele Norge som filmstjerner. Men jeg ble nok ikke Clark Gable, slår Gafseth fast.

Jau dee...

The Julekalender har ifølge Wikipedia gått på TV2 i 1994, 1996, 2003, 2008, 2012, 2013 og nå i år i desember på TV2 Zebra.

– Holdbarheten for serien er stor, sier Gafseth.

De har også spilt inn reklamefilmer, og i 2003 var de på fabrikken som lager Olafs riflede potetgull.

Fortsatt får han forespørsler om å skrive autografer, og nå til dags skjer henvendelsene via tekstmeldinger. Begge blir gjenkjent som Olaf og Gjertrud.

Begge to har vært meget aktive på kulturfronten siden 1994. Ivar Gafseth har i 35 år arbeidet ved Trøndelag teater, og nå har han permisjon for å få et avbrekk og for å ta en tur til Afrika. Dessuten har han medvirket i den første trønderske spillefilmen som har tittelen «Vente blinke» med Anne Krigsvoll som motspiller. Filmen skal vises neste høst.

Johansen har sangoppdrag her og der, og det hender at han tar fram Gjertrud-rollen under show. De opptrer også med Travellin’ Strawberries.