Stor 17.mai-sending fra Melhus

Koronatida fører til at barnetogene må utgå, men i stedet kan du se den store 17.mai-sendinga på nett.

Melhus kommune bygger opp et midlertidig studio for å få avviklet 17.mai-sendinga. F.v. kultursjef Jan Erik Landrø, Mathias Johansen, Torstein Sunde og Maja Schrøder.  Foto: Gunn Heidi Nakrem

Kultur

For første gang lager Melhus kommune ei direktesending fra 17.mai-feringa, og produsent Maja Schrøder tror den kan bli et plaster på såret for at det i år verken blir barnetog eller arrangementer på nasjonaldagen.

To timer

Fra klokka 11 til 13 blir det ei direktesending fra Melhus rådhus, og den kan sees på tronderbladet.no, på Melhus kommunes Facebook-side og via YouTube. I løpet av sendinga vil publikum få se og høre kjente elementer som korpsmusikk, korsang, barneappeller, russepresidentens tale ved Ole Mathias Klomstad, ordfører Jorid Jagtøyens tale og 17.mai-gudstjenesten fra Melhus kirke. Sistnevnte er med sokneprest Kjell Arne Morland som er i ferd med å avslutte prestegjerningen i Melhus. Gudstjenesten er allerede tatt opp.

Andre innslag er direktesendte. Sendinga avsluttes klokka 13 for da er folket oppfordret til å synge "Ja vi elsker" i kor over hele landet. Før sendinga er helt slutt, vil det bli flyoppvisning over Melhus. Nøyaktig innhold i sendinga holdes litt hemmelig av produsenten. Om en ikke rekker å se sendinga på formiddagen, er det greit å vite at den er tilgjengelig i 14 dager.


Feiret nasjonaldagen med tog og hurrarop

Gåsbakken skole og barnehage laget sin egen versjon av 17.mai-feiringa, og fikk ei varm markering tiltross for sjeldent maivær.

 

Gleder seg til sendinga

- Det er veldig artig å bli spurt om å være med på å lage 17.mai-sendinga. 17.mai for meg har vært å gå i tog da jeg var barn, sier Schrøder (20) som er student ved Høgskolen i Innlandet (Lillehammer) der hun studerer flerkamerateknikk (TV-produksjon).

Mari Gjersvold Trondsen er programleder, mens Torstein Sunde (23) er teknisk leder.

- Jeg har drevet litt med denne typen produksjon før, og det blir artig å få være med på dette. Til daglig er jeg hustekniker for kultur og fritid i Melhus kommune. For meg er 17. mai et minne om de 13 årene jeg spilte i skolekorpset, og jeg forbinder 17. mai med gnagsår, sier Sunde.

Mathias Johansen samarbeider med Sunde når det gjelder den tekniske sida av sendinga. 24-åringen driver eget firma, og har oppdrag for Melhus kommune.


17.mai i Melhus får korpsmusikk og taler, men ikke barnetog

De seks korpsene skal spille rundt omkring i Melhus, og kommunen lager sending med taler og appeller.

 

- 17. mai har jeg pleid å gå i tog og se på det som skjer i Melhus sentrum. Det blir fint å få være med på å gjøre noe som er annerledes, og som gir et tilbud til folk i den situasjonen vi er oppe i, sier Johansen.

I tillegg er det to kamerafolk, og disse er Elias Bruholt og Esten Hoffmann. Kultursjef Jan Erik Landrø forteller at sendinga er blitt forberedt siden 14. april da det ble klart at det måtte bli en annen form for 17.mai-markering, og at 17.mai-komiteene har vært involvert i arbeidet.


Oppfordrer til å gå ut i skogen på 17.mai

Idrettslaget Leik oppfordrer folk til å dra på skogstur, og synge nasjonalsangen klokka 13 med flagget i hånda.

 

Har erfaring

- Alle de fem som er med på produksjonen av 17.mai-sendinga, har vært med oss på UKM. De fleste har vært innom kulturskolen, og alle har gått på Tiller videregående skoles linje medier og kommunikasjon, sier Landrø.


Disse gikk videre fra UKM i Melhus

200 ungdommer var i aksjon under Ung Kultur Møtes i Melhus, og her kan du se lista over dem som går videre til regionfestivalen.

 

Direktesending av UKM har Melhus kommune hatt siden 2008, og Landrø forklarer at kommunen har satset på dette for å gi ungdom et grunnlag for å velge medier som en yrkesvei.

- Nå høster vi av det arbeidet som er gjort, og det kan være at vi kan dra nytte av dette i andre sammenhenger i framtida. Det kan være informasjonsmøter i rådhuset som kan sendes ut på nett, og det kan være aktører som vil ha sending fra et arrangement der det betales en billett for å se på. Teknologien har vært der, men ingen har sett muligheten, forteller Landrø.


Melhus skolekorps vil gjerne ha med nye musikanter!

Mai er ganske annerledes i år, også for oss i Melhus skolekorps.

 

Om noen vil sende inn bilder fra 17.mai-feiringa rundt om i grendene, kan en legge inn bilder på Instagram og merke dem #sammenimelhus, #17mai_melhus eller #tronderbladet. Trønderbladet tar også imot bilder fra leserne, og disse kan sendes på epost til tronderbladet@tronderbladet.no.

Sendinga er gjort mulig gjennom en økonomisk samarbeid mellom Melhus kommune, Trønderbladet, TrønderEnergi og Melhusbanken.


Skiskytter måtte droppe rulleskiøkta i snøføyka - fikk hjelp fra uventet hold

Snømengden på Hølonda har gjort det vanskelig for Silje Bakken å trene på barmark. Da er det fint med perfekte skiforhold på Jårakjølen i midten av mai.