Regjeringa har satt en stopper for blant annet Melhus kommunes satsing i Afrika. Ti kommuner vil gå sammen om et ordføreropprop til utenriksministeren.

– Vi mener at kommunene har en rolle, og at vi overfører kunnskap. Rådmannen i vår vennskapskommune Taveta i Kenya har spurt om hva de skal med penger når de ikke har kompetansen, sier ordfører Jorid Jagtøyen.

Mister tilskudd

Regjeringa flytter midler internt i NORAD fra sivilt arbeid til bistand, og det fører til bråstopp for de norske kommunenes samarbeid med afrikanske kommuner. Opprinnelig skulle samarbeidet pågå i 1-2 år til, men må avsluttes nå.

Det synes Jagtøyen er beklagelig overfor de afrikanske kommunene. Melhus har blant annet gitt bistand innen renovasjon og arealplanlegging.

– Melhus har ikke penger til å fortsette arbeidet på egenhånd, og vi kan ikke samhandle over e-post, sier Jagtøyen.

Erfaringskonferanse

Sist søndag kom ordføreren tilbake til Melhus etter ei ukes erfaringskonferanse sammen med sju ordførerdelegasjoner, fra vennskapskommunen Taveta i Kenya. Konferansen ble arrangert av KS for Municipal International Cooperation (MIC) som ti kommuner deltar i, og KS betalte konferansen. MIC ble satt i gang av daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre i 2007.

– Kommunene i Norge har noe å lære bort, og har noe å lære av afrikanske kommuner, sier Jagtøyen.

Fortvilt

Kommunene Melhus, Jølster, Arendal, Ringebu, Tysnes, Porsgrunn og Skodje deltok på årets konferanse, og ordførerne i disse kommunene kommer fra ulike partier.

– Oppsummert var de fortvilt over at regjeringa sier at det bare skal jobbes med bistand. I Afrika flyter det av søppel, og folk tar seg til rette fordi det ikke planlegges. Vi lærer dem hvordan ting kan bli bedre, og vi ser at det blir endringer, sier Jagtøyen.

Jagtøyen forteller at KS har bestilt en forsker for å skrive en rapport om MIC-samarbeidet.

Under konferansen ble de sju kommunene enige om å sende et ordføreropprop og be om et møte med utenriksminister Børge Brende med mål om å få MIC-penger inn i budsjettet igjen. I tillegg håper de å få tatt opp saken som et spørsmål i Stortinget.

Mangeårig samarbeid

Melhus kommune ble inspirert av samarbeidet Melhus videregående skole i 14 år har hatt med Taveta, og inngikk for noen år siden vennskapsavtale. Gjennom årene har en del kommunalt ansatte vært en eller flere turer i Afrika, og ordføreren har vært der to ganger. Tidligere ordfører Erling Bøhle har også vært i Taveta. Begge ordførerne har hele tida vist til at Afrika-samarbeidet dekkes av statlige midler, og at Melhus kommunes bidrag er arbeidsinnsatsen til de kommunalt ansatte. Melhusbidraget er ifølge Jagtøyen ei 30 prosent-stilling.

Med i årets delegasjon var i tillegg til ordføreren, rådmann Roy J. Jevard, miljøvernleder Jan Henrik Dahl som er MIC-koordinator i Melhus, Stine Estenstad som er leder for Frivilligsentralen i Melhus og rådgiver Kristin Fosseide fra utviklingsseksjonen. Alle unntatt Estenstad, har vært flere ganger i Taveta.

Fortsetter på andre områder

Ordføreren opplyser at Melhus ønsker å fortsette Fredskorpsutvekslinga. Dette finansieres av NORAD.

I tillegg ønsker ordføreren at samarbeidet mellom skoler og barnehager her og i Taveta, fortsetter som før. Ungdomsrådet har to ganger vært i Taveta, og har inngått avtale om å samle inn penger til et barnehjem. Mange barn er foreldreløse på grunn av aids, og barn bor alene i slummen uten foreldre.

I Taveta har myndighetene hengt opp plakat som minner om samarbeidet med Melhus kommune. Foto: Melhus kommune
Ordfører Jorid Jagtøyen overrakte utstyr som er samlet inn av Melhus IL. Foto: Melhus kommune
I Taveta koster det 35 kroner måneden å gå i barnehage, og ikke alle familier har råd til det. Fra treårsalderen har ungene eksamen. Foto: Melhus kommune