Det graves ut enorme mengder myrjord på Tiller og Heimdal, og det er dyrt å tippe den i deponi. Solberg Maskin på Lundamo frakter gjerne jorda ut til bønder, og freser den inn i dyrkajord, eller nydyrka områder. Ifølge John Mikal Solberg er det særlig jord med høgt innhold av sand og leire som er aktuell.

Myra kan inneholde røtter, stein og andre fremmedlegemer, men en stor traktormontert fres gjør jobben med å finsmuldre det hele. 360 hestekrefter driver jordfresen, som ikke hoster verken av stubber eller steiner. For å gjøre en god jobb må farten være liten, rundt 500 meter i timen. Det betyr at fresejobben tar rundt én time pr. dekar.

- Myrlaget som planeres utover med bulldoser blir 20 til 30 centimeter tjukt, og fresen blander det hele med jorda under, forklarer Solberg.

Trang fødsel

- Hvor stor utbredelse tror du dette får?

- Grunneieren må søke landbruksmyndighetene om et slikt tiltak, og slik det ser ut nå kan det bli vanskelig. Det er tydeligvis delte meninger om hvor bra eller dårlig dette er. Og det er en omfattende prosess å få det godkjent. Det er synd, for vi har tro på dette. Kanskje kan jobben vi gjør skaffe mer erfaring, sier John Mikal Solberg.

- Hva gjør at du har tro på dette tiltaket?

- Metoden er særlig aktuell på skrinn jord, hvor avlingspotensialet er dårlig. Jorda får mer humus, og det gir grunnlag for bedre vekst. Men myrjorda er sur, og må kalkes og gjødsles. I fjor ble det gjort et lignende tiltak på Søberg, og her er erfaringene gode. Bonden fikk økte avlinger, forteller John Mikal fra Lundamo.

Solberg Maskin holder på å grave ut tomta til den nye postterminalen i Trondheim, og må legge mye myrjord i deponi. Dette er kostbart, og John Mikal Solberg vil heller kjøre ut myrjorda til bønder. Han leverer jorda gratis og tar heller ikke betalt for fresejobben. Men utkjøringa med lastebil må skje om vinteren, på frossen mark. Og grunneieren trenger tillatelse.

Jobben som gjøres ved Anemarka på Tranmæl i Melhus omfatter cirka 40 dekar. Ifølge John Mikal Solberg ble det kjørt på 8.000 kubikkmeter myr.Her var det delvis skog tidligere, og området ble nyryddet. Under var det utpreget sandjord. Solberg Maskin har en annen type fres som kan ta stubber og hogstavfall, og opplever økende interesse for nydyrking i Gauldalen.

Se video fra i fjor sommer da stubbene fra Anemarka ble fjernet.

Rådgiver skeptisk

Ifølge Norsk Landbruksrådgiving Sør-Trøndelag finnes det nesten ikke erfaring med innblanding av myr i sandjord. Rådgiver Håvar Endre Hanger er skeptisk til å gjøre dette ukritisk.

- Det må ikke blandes inn større mengder myr enn at man har kontroll. Det er også viktig å søke råd hos kompetente fagfolk, for metodene kan variere etter forholdene, forklarer Hanger.

- Hvor tjukke lag anbefales?

- Det er snakk om relativt små mengder. Opp til 20 centimeter tjukke lag. Men myrjorda kan også gi andre utfordringer. Som regel følger det med røtter og stubber, og ofte også stein, betong og andre fremmedlegemer, som for eksempel armeringsjern. Det er lett å få myrjord gratis. Men du kan også risikere å ødelegge jorda di, og du kan dessverre si at dette også er gratis, sier Hanger. Han legger til at det kan finnes useriøse aktører i dette markedet. Han kjenner til et eksempel hvor det ble lagt myr oppå god dyrkingsjord som fra før gav 500 kilo korn pr. dekar.

- Da har det ingen hensikt, og er mer til ugagn, sier han.

Håvar Endre Hanger i Norsk Landbruksrådgiving Sør-Trøndelag sier også at fresinga kan ødelegge jordstrukturen.

Landbruket har ikke mye erfaring å bygge på når det gjelder innblanding av myr i dyrkajord. Hanger sier det foreligger endel forsøksresultat med innblanding av myr i leirjord. Forsøkene er gamle, mange fra 60-tallet, men Hanger opplyser at flere av disse viser gode resultat.

- Myra kan gi god virkning, der forholdene ligger til rette, og der det skjer en god etterbehandling. Men forsøk viser at effektene kan være ganske kortvarige. Myra har kort levetid. Anbefalingene på leirjord er å bruke små mengder, og heller gjenta behandlinga med noen års mellomrom, sier Håvar Endre Hanger.