KOMMENTAR: Det er strenge regler for laksefiske i Gaula. Mange er uenige i dem, spesielt omstridt er reglene for fiskekvoter og gjenutsetting. I 2017 kunne en fisker i Gaula kun ta én laks per døgn, to per uke og fire gjennom hele sesongen. Når døgnkvoten eller ukekvoten ble nådd, måtte alt fiske avsluttes inntil nytt fiskedøgn/-uke startet. Og hadde du tatt fire laks, ja da var fiskesesongen i Gaula ferdig for din del.

Dette synes nok mange ivrige fiskere er strengt. Laksefiske er nesten en religion for de aller ivrigste, og det føles nok tungt å måtte avslutte fiskesesongen lenge før en hadde tenkt.

Men det er en årsak til at fiskereglene er der. Den årsaken er å sikre en levedyktig fiskebestand, slik at det er mulig å fiske i Gaula også i årene som kommer. Hvis alle skal gjøre som de selv vil, kommer fiskebestanden i Gaula til å bli utradert. De aller fleste laksefiskerne jeg kjenner er svært opptatt av en levedyktig fiskebestand og en sunn elv, men hvis alle tar et par-tre laks ekstra blir det for hard beskatning av laksestammen. Og da er veien kort til et totalt fiskeforbud i elva.

Dette er en tilstand ingen ønsker seg. Derfor er det en viktig dom som ble avsagt i Sør-Trøndelag tingrett. En laksefisker ble tatt i å bryte reglene, og han oppførte seg truende overfor tilsynsmannen. Gaula elveierlag utestengte mannen fra elva for resten av 2017-sesongen og hele 2018. Mannen begjærte midlertidig forføyning overfor elveeierlaget, men tapte i retten. Tvert imot sa tingretten at hensynet til et effektivt fisketilsyn er langt viktigere enn ønsket om å få fortsette fisket. Dessuten reagerte retten på mannens oppførsel overfor tilsynsmannen.

Dommen bekrefter at elveierlaget kan utestenge fiskere som bryter reglene, og at man må rette seg etter tilsynsmennene i elva. Det er utrolig viktig for fiskeforvaltningen å få bekreftet dette. Kontrollen er langt mer effektiv når regelbrudd får konsekvenser.