Styrer Eva Aaslund Setsaas regnet på hvor mye tid de ansatte i Presttrøa barnehage brukte på matlaging og forberedelse til måltider. Det ble over ei hel stilling. Da tenkte hun det var bedre å ansette egen kokk. Dette skjedde for snart to år siden, og erfaringene er veldig gode. Kokken har frigjort det meste av tiden som personalet brukte på mathåndtering. Dette ser barnehagen på som en stor kvalitetsheving i barnehagetilbudet.

Baker 60 brød i uka

Roy Gunnar Bjørkmo jobber 80 prosent som kokk i barnehagen, og i løpet av uka baker han cirka 60 brød. Kjøkkenet ligger åpent til, og sprer gode dufter der ungene ferdes. Det stimulerer også til matglede. Alle barna får hjemmebakt brød, og måltidene blir laget av råvarer. Frokost og ettermiddagsmåltid serveres hver dag. Det er to varmmåltider til alle pr. uke. Og bare én matpakkelunsj i uka. «Kokken Roy» er godt kjent og populær blant barna, og han er også ekspert på å lage mat på bål når de er ute.

– Hva liker du best å lage?

– Aller best liker jeg å lage mat som utfordrer barna på hva de liker. For eksempel spinatsuppe. Verken barn eller voksne hadde smakt det da jeg begynte. Mange var skeptiske, men etter et par ganger syntes de fleste at det var kjempegodt. Noen sier til og med at de elsker slik suppe. Den er kjempesunn og ungene lærer seg å like nye smaker, sier Bjørkmo.

Tomatsuppa er også med, og lages av tomater og ekte ingredienser. Den serveres med krutonger og rundstykker. Tomatsuppe er fortsatt favoritten hos mange.

Kamp mot sukkeret

Kokken anbefaler gjerne å lage mat fra grunnen av. Det reduserer inntaket av både sukker og salt. Roy Gunnar går gjerne til kamp mot sukkeret.

– Én sjokomuffins inneholder nok sukker til å dekke behovet i løpet av en hel dag. Tenk da på hvor mye sukker vi spiser i tillegg. Folk flest har altfor høgt sukkerinntak, sier kokken.

I Presttrøa barnehage er det ingen som får spesialdiett for å begrense overvekt. Alle spiser det samme, og ingen trenger noe annet. Lik mat utjevner forskjellen mellom ungene.

Syltetøy er tatt vekk fra påleggsbordet. Da er det unødvendig å spørre om Hapå og sjokopålegg.

– Vi har litt syltetøy, men det bruker vi bare til vafler. Ingen har sagt at de savner syltetøy på brødskiva, sier Roy Gunnar.

Både koster og smaker

Både kokken og styreren er enige om at mat i barnehagen opptar foreldrene. Og de har stor støtte for heimelaget mat i barnehagen, sjøl om det koster foreldrene 660 kroner i måneden for en helplass. Eva skulle gjerne ha ansatt kokken i full stilling, men foreløpig er det et kostnadsspørsmål.

– Har fokuset på sunn mat smittet over på de ansatte?

– Ja, det vil jeg si. Vi har blitt mer opptatte av hva vi spiser. I barnehagen spiser vi måltider sammen med barna, og nyter godt av det kokken lager, vi også. Hva vi putter i oss har stor betydning for hva vi presterer. Kosthold og helse henger sammen, sier Eva Aaslund Setsaas.