Rånetog er blitt en selvskreven 17.mai-tradisjon i Soknedal, og denne gangen var det solid oppmøte og mange tilskuere.

Politiet på plass

Klokka 19 om kvelden på 17.mai er blitt et uutalt oppmøtetidspunkt for rånetoget. Det går gjerne en times tid før bilene kommer trillende nedover lia ned mot E6. En politipatrulje ventet i krysset. Inne i bilen satt politiførstebetjent Svein Halvorsen og politibetjent Henrik Nygaard.

- Politiet ønsker gjerne dialog. Da kunne det ha blitt et arrangement der de viser fram fine biler. Per i dag er det ingen som tar på seg ansvaret, sier Halvorsen.

Halvorsen ønsker ikke å bruke ordet rånetog. Politiet har tidligere kalt rånetoget for bilkortesje.

- Vi ønsker å være synlig der folk samles. Jeg har inntrykk av at folk synes det er greit at vi er her. Slik det var tidligere, var arrangementet trafikkfarlig. Det er ei utvikling her også, sier Halvorsen.

Halvorsen har inntrykk av politiets nærvær har betydning for oppførselen til deltakerne.

Rett etter samtalen med Trønderbladet mens vi venter på bilene som skal komme nedover lia, suser politiet etter to som sitter på en firehjuling uten hjelm.

Mange biler

Så kommer rånetoget med russen fremst. Bilene ruller sakte nedover. Oppe i bakken er en av passasjerene delvis oppe på taket. Bilene kjøres inn i Soknedal sentrum der mange venter. Det er mye trafikk siden det er avslutning på langhelg. Lastebiler som kommer sørfra, kjører så tett inntil folkemassen at en kan kjenne dragsuget.

- Kjempeartig

Silje Storli og Ida Botnan er russ og deltakere i rånetoget.

- Rånetoget var kjempeartig. Det er en fin tradisjon som ikke bør stoppes. Jeg synes det gikk ganske bra. Alle tar ansvar, og det er greit at politiet er her for å ta ansvar sammen med oss, sier Storli.

Botnan legger til at politiets nærvær skaper trygghet.

Politiførstebetjent Svein Erik Halvorsen mener det burde være mulig å ha et biltog i rolige former. Inni bilen sitter også politibetjent Henrik Nygaard.
Ida Botnan og Silje Storli.