I 15 år har han vært på valdet Kregnes felleseie på Kvål, og årets sesong har startet svært bra for ham og de andre fiskerne.

Til alle

– Alle får laks, sier Hansen som selv har fått to lakser denne uka.

Fiskekompisen fikk åtte lakser på to dager, og valdeier Leidulf Gravråk bekrefter at fisket har vært utrolig bra. Ni lakser på ett døgn har fiskerne rapportert inn. Situasjonen for Gaula er alt annet enn helsvart, konstaterer fiskere og valdeiere.

– Hittil er det tatt 35-40 lakser på valdet, sier Gravråk.

De aller fleste laksene blir sluppet ut igjen.

Pr. 19. juni har Gaula natursenter fått innmeldt en fangst på 639 lakser og 11 sjøørreter. Den største laksen var på 21 kilo, og gjennomsnittsvekta er 7,65 kilo. Temperaturen i Gaula er lav, og det fører til at laksen er forholdsvis rolig og nok holder seg i nedre del av vassdraget ennå, forteller den danske laksefiskeren.

Hansen er fra Hjørring i Danmark, og til daglig er han interiørkonsulent. Hjemme i Danmark er hans gravide kone, og hun er ikke så ivrig etter å fiske laks, forteller Mads. I stedet drar de to på ferie til varmere strøk, og i desember var de i Thailand.

Om vinteren forbereder 34-åringen laksesesongen ved å binde fluer, og nå i juni er han på plass i Gaula for et 17 dager langt opphold. I tillegg skal han være noen dager i august. Han leier husrom hos Leidulv Gravråk, og fisker i et internasjonalt miljø. Ved elvebredden står en spanjol som Mads prater med og hjelper, og litt lenger bort står svensker. De svenske fiskerne har også fått mye laks, forteller Hansen.

– Det øyeblikket laksen biter på, er det jeg har ventet på hele vinteren. Alt handler om det øyeblikket, samholdet oss fiskere imellom og naturopplevelsen, forteller Hansen.

De to laksene Hansen har hatt, var begge 80 centimeter. Den ene kunne ikke settes ut igjen fordi den var skadet, og i stedet blir den røkt til julebordet. I fjor fikk han tre lakser, og i år forventer han en god sesong.

– Jeg forstår ikke hvorfor folk sier det er lite laks i Gaula fordi vi får fatt i laks. Kanskje er forklaringa på at det er så få fiskere i elva, at folk tror det ikke er laks å få. Sist sensommer var det likedan. Da var det mye laks og få fiskere, sier Hansen.

Hansen er godt fornøyd med valdet.

– Det er parkeringsplass her, og kun en halv time fra flyplassen. Det er stille, og vi hører ikke E6, forteller Hansen.

Optimale fiskeforhold er ifølge Hansen høy vannstand og lav temperatur. Da går ikke laksen så hurtig, forklarer Hansen.

– En skal aldri gi opp. Hvis en gir opp troen på Gaula, kan en bli hjemme, sier Hansen.

Hansen aksepterer at det er begrenset kvote pr. fisker. På Kregnes felleseie kan det være maksimalt åtte fiskere om gangen.

Svingninger

Valdeier Gravråk peker på at det har vært svingninger i fangsten i perioder, og han mener det ikke finnes noen opplagt forklaring på det.

– Det var en meget dårlig start på sesongen i fjor, og så tok den seg opp og ble bra på slutten. Da var det få fiskere igjen. Fiskerne gir ringvirkninger for næringslivet og lokalmiljøet. Nå må vi få vist fram merkenavnet Gaula igjen, sier Gravråk.

Gravråk fisker lite selv, og i stedet lar han utenbys fiskere få muligheten til å søke spenninga i laksefisket.

FASILITETER: Kregnes felleseie har flere gapahuker, og en av dem er den Mads Ramsdahl Hansen gjerne benytter.
Mads Ramsdahl Hansen synes fluefiske er fornemt, og bruker derfor bare flue når han fisker laks.