Årets jordbruksoppgjør endte i at frakttilskuddet for fôr til pelsdyrgårder er tatt bort. Tilskuddet utgjør 17,8 millioner kroner.

Tror gårder blir lagt ned

Pelsdyrbonde Mikal Kvaal som også er Høyre-politiker, er oppgitt og skuffet over at hele frakttilskuddet er fjernet. Nå føler han seg sviktet av Norges bondelag, og han tror pelsdyrbønder i ytterkantene må legge ned.

Forkjøkkenet er på Oppdal, og konsekvensen av at frakttilskuddet som har vært med siden 1978 faller bort, er at kostnadene pr. skinn øker med 55 kroner.

- Hvis den enkelte skal betale fraktkostnadene selv og samvirkeprinisppet ikke benyttes, vil de som bor lengst borte fra forkjøkkenet på Oppdal få så store kostnader at det ikke blir levelig for dem.  Det vil gjelde for gårder på Vestlandet, i Hemne, Snillfjord, Nord-Trøndelag og Nordland. Det er etablert farmer med rentestøtte fra Innovasjon Norge, og nå slås beina under farmene, sier Kvaal.

For hans del vil bortfallet av frakttilskuddet utgjøre 70.000-80.000 kroner.

Føler seg sviktet

Kvaal er overrasket over at Norges bondelag gikk med på dette, og han tror at bondelaget ikke vil bryte på grunn av bortfall av frakttilskuddet i frykt for at de 300 millionene som var framforhandlet, kunne gå i vasken. Statens opprinnelige krav var 90 millioner kroner, og oppgjøret endte på 400 millioner.

- Vi har ikke bondelaget med oss, og heller ikke kirka. En lisensfinansiert statskanal har de seks siste årene kjørt en kampanje mot oss. Ifølge årsrapporten fra Mattilsynet er det ikke flere brudd på dyrevelferdloven i pelsdyrnæringa enn for andre husdyrnæringer. Skjer det brudd på dyrevelferdloven for andre dyreslag, heter det personlig tragedie og saken blir dysset ned, sier Kvaal.

Kvaal mener Fremskrittspartiet som landbruks- og matministeren tilhører, driver kaldkveling av næringa.

- I Grunnloven heter det at den som fratas sin tarv, skal ha vederlag. Det hadde vært mer rettferdig om de kjøpte oss ut, mener Kvaal.

- Følsom sak

Varaordfører Bjørn Enge (H) i Midtre Gauldal er mer forsiktig i sin uttalelse.

- Pelsdyr har vært en følsom sak. Vi er veldig imot at vi skal avvikle næringa. Dyrevelferden må stå i høysetet. Det er helt klart at dette ikke er så bra for pelsdyrnæringa, sier varaordfører Bjørn Enge (H) i Midtre Gauldal.

Både Midtre Gauldal og Melhus har lange tradisjoner for pelsdyrhold, og næringa har fått full oppbakking fra lokalpolitikerne.

Jordbruksoppgjøret endte med at frakttilskuddet blir tatt vekk, og Enge (H) mener at en må forholde seg til at fjerninga er en del av jordbruksoppgjøret og en del av ei forhandlingsløsning.

- En seier

Dyrevernalliansen mener at regjeringas fjerning av frakttilskuddet er en seier for demokratiet og folkeviljen.

I en uttalelse takker Dyrevernalliansen landbruks- og matminister Sylvi Listhaug for at frakttilskuddet faller bort, og Dyrevernalliansen uttaler også at pelsdyrnæringa er marginal.