Da NM i skyting på elgbane sto i fare for å bli avlyst, gikk Soknedal jeger og fiskeforbund (JFF) og Hølonda JFF sammen om å arrangere mesterskapet. I mangel av egnet sted i Gauldalen arrangeres stevnet på Oppdal. Hele neste uke skal det skytes om medaljer. I tillegg til elgbane er det også flere grener i elgdueskyting og press (villsvin). Sør-Trøndelag JFF og Oppland JFF er også med arrangører og det er ventet i underkant av 2000 skyttere til fjellbygda.

- Det er et krevende mesterskap å arrangere. Det er behov for mye parkering, spesielt på finaledagen. Vi tok på oss det for at det skulle bli noe av, selv om det sikkert hadde løst seg til slutt. Vi har mye kunnskap om NM etter i fjor (ble også arrangert på Oppdal) og derfor kunne vi påta oss det på kort tid, forteller Anders Asklund, leder for jaktutvalget i Soknedal JFF.

Skjøt om kongepokal

Flere titalls medlemmer i har sagt seg villig til å bidra under NM-uka. Åtte av dem skal også innta standplass, deriblant Asklund. I fjor spilte han én av to hovedroller i hovedfinalen, den andre hadde hedmarkingen Christer Hemstad. Begge skjøt 150 poeng og det måtte omskyting til for å skille dem. Der viste Hemstad mest ro og tok hjem seieren. Finalesmellen smakte ekstra bittert fordi kongepokalen var satt opp i elg-NM.

- Jeg hadde jobbet fram mot fjorårets finale i to år og man tenker på det når man er så nærme. I år er det ikke satt opp pokal i elg-NM, sier han.

På elgbane skal skytterne fyre av 20 skudd mot blinkene cirka 100 meter unna. Først 10 skudd mot fastmontert blink, så blir det langt mer interessant. De siste 10 skuddene fyres av i stående posisjon mot en blink som beveger seg 23 meter på cirka 4,5 sekunder. Her vil klinten skilles fra hveten.

- Det skal være lett, men det er noe med det presset. Jobben vår er å takle det, men det er der (bevegelige delen) folk mister poeng. Det handler om å få geværet fort opp i stilling, sier Asklund.

Skyter på instinkt

- Når løsner du skuddet?

- Det er litt forskjellig. Noen ganger fyrer du av tidlig, mens andre ganger følger du blinken litt lenger, sier Askelund og svarer bekreftende på oppfølgingsspørsmål om instinkt er en del av bildet.

- Det er der treningen kommer inn. Vanligvis er det lett, men det er annerledes når det skal skytes finaler, sier han.

Skarpskytteren har hatt god uttelling på trening i det siste og mener han er like godt forberedt til årets NM som han var i fjor.

- Når vi skal arrangere også blir det ikke like god tid til å forberede seg, men jeg har ambisjoner om pallen, sier han.

- Bedre under press

De andre skytterne tror på mer edelt metall til Soknedal JFF.

- Han har et spesielt hode når han kommer i finale, mener Sigbjørn Solberg.

- Hvordan da?

- Jeg skulle gjerne ha kommet inni og visst det, smiler han.

Asklund tror han skjerper seg når bare noen få står igjen på standplass.

- Jeg er bedre under press, sier han.