Kristian Andreassen (19) og Rune Johnsen (22) vokste opp i samme gate. I dag er de rivaler i andredivisjon - Kristian som back i Rødde og Rune som keeper i Byåsen.

Trønderbladet møter de to spillerne på gamle trakter. Fra husene på Hovinåsen ble det mange turer over jordene og ned på fotballbanen i oppveksten. De husker de fotsatt godt.

– Ikke noe alternativ

Kristian bor fortsatt hjemme, men planlegger å flytte til heimdalsområdet for å komme nærmere klubben og treningene når han skal studere til høsten. I dag bruker han mye tid på å kjøre fram og tilbake. Noen hus lenger opp i gata har Rune Johnsens foreldre for lengst vent seg til å se sønnen noe mindre enn før.

Juniorspillere fra Hovin som ønsker å satse på fotballen har nemlig alle én ting til felles – de må komme seg ut av Gauldalen.

– For meg har det ikke vært noe alternativ å spille i fjerde- eller femtedivisjon. Nivåforskjellen er stor, og det er viktig å kunne være en del av et miljø der det satses, der det er litt toppidrettskultur, sier Kristian Andreassen.

På vei opp

Da lagene møttes i serien i vår, måtte Kristian stå på sidelinja og se sambygdingen briljere i Byåsen-målet. Rune var i det umulige hjørnet og reddet 2-1-seieren til Byåsen da presset var som størst mot slutten av kampen.

– Det var ikke særlig morsomt, sier Kristian litt oppgitt og ser bort på rivalen.

19-åringen ble flyttet opp fra juniorstallen til a-laget i Rødde FK i januar. Han har gått gradene, og har de siste månedene hatt en rivende utvikling. I cupen startet han både mot NTNUi og Levanger, og 4. juli fikk han 90 minutter da Rødde slo Nardo 2-1 i serien. Ellers har han vært i troppen når han har vært skadefri.

Med tre seire på de siste tre kampene har Rødde nå snudd den noe vaklete sesongåpningen, og ligger «trygt» plassert to plasser over nedrykksstreken.

– Litt betent

For Byåsen har det gått andre veien. Rune Johansen så ut til å feste grepet om keeperplassen i Byåsen etter flere gode kamper i vår, men etter 6-0-tapet mot Elverum 13. juni har André Trondsetås tatt over mellom stengene for Trondheims-laget.

– Det er jo litt betent mellom de to klubbene. Rødde hentet to viktige spillere fra oss før sesongen, så det var deilig å vinne den kampen etter at de slo oss 3-0 i en treningsmatch i vinter, sier Rune.

Trener fra Hølonda

De seneste sesongene har Johnsen sittet på benken både for Rødde og Nardo. Da han skrev under for Byåsen i midten av februar, uka etter oppkjøringstapet mot rivalen, hadde han egentlig lagt fotballkarrieren på is. Etter et halvår utenfor begynte det imidlertid å krible beina igjen for 22-åringen i vinter.

– Jeg fikk et tilbud fra Byåsen jeg ikke kunne si nei til. Vi har en keepertrener der jeg og familien kjenner godt til – Jon Torger Konstad fra Hølonda. Han er også keepertrener for J16-landslaget, og det var gjennom ham jeg fikk høre om interessen, forteller han.

– Jeg føler jeg har prestert bra i de kampene jeg har spilt, så målet er jo å kapre keeperplassen fast.

Proffdrømmen har han så og si lagt fra seg, selv om en keeper har noe lengre levetid på banen enn utespillerne. Ønsket er nå først og fremst å bli en stabilt god andredivisjonskeeper, og kanskje til og med få prøve seg ett nivå opp.

– Men da må jeg prestere, påpeker han.

Vil ha fast plass

Kristian har noen år å gå på i forhold til Hovin-kompisen. Etter å ha spilt G16- og tidlig juniorfotball for Melhus, føler han nå at han er på rett plass for å nå de målene han har satt seg.

– Jeg bestemte meg for noen år siden at det er dette jeg vil. Da må jeg satse fullt ut, og det tar tid. Det er et bra opplegg de har på Heimdal, og fasilitetene er fine, sier den omskolerte midtstopperen.

– Målet nå er å kapre plassen på laget så fort som mulig, men det er hard konkurranse. Jeg er imidlertid topp motivert for oppgaven. Jeg hadde som mål i fjor å spille i 2. divisjon i år, og det har jeg klart.

Møter gamle storheter

De har begge spilt mot spillere som har erfaring fra Champions League i år, og mot lag som Aalesund 2 og Molde 2 er det Colorline stadion og Aker stadion som gjelder. Hamkams Briskeby er heller ikke noe liten arena å spille på.

– Nå får jeg være med og spille mot gamle storheter. I Kongsvinger kommer vi til et stadion med over 1000 tilskuere. Det er litt sjokk, innrømmer Kristian.

Etterlyser juniorsatsning

Selv om det er noen år mellom de to hovinsbyggene, har de likevel hatt en del å gjøre med hverandre – både i oppveksten og da de spilte sammen i Rødde i fjor. De to andredivisjonsrivalene etterlyser en større satsing på juniorfotball i Gauldalen.

– På Hovin og generelt i dalen har det vært labert i det siste. Vi har jo Flå/Lundamo/Hovin på seniorsiden i femtedivisjon, men veien opp til det vi driver med nå er stor, sier Johnsen, som også spilte for Melhus i tenårene.

– Det var det eneste alternativet hvis man ikke skulle inn til byen. Jeg mener det hadde vært fullt mulig å få til et greit juniorlag i Gauldalen, vi har jo mange fine baner. Vi trenger mer samhandling, og ikke minst engasjerte foreldre som stiller opp. Det har i alle fall jeg hatt.

5. september står et nytt slag mellom Rødde og Byåsen i andredivisjon. Da håper de begge å være på laget.

Både Rune Johnsen (t.v.) og Kristian Andreassen håper å holde seg unna benken når serien skal avgjøres til høsten. Foto: Elling Finnanger Snøfugl
De to fotballguttene i kjent terreng hjemme i barndomsgata Hovinsåsen. Her passerer de huset til Runes foreldre. Foto: Elling Finnanger Snøfugl