Helt siden jul har det vært full fart i alle lysløypeanlegg i Gauldalen, og noen har drevet lengre. Det meldes om gode forhold overalt, og snødybder fra 20-30 centimeter til én meter. Oversikten nedenfor er innhentet fredag og lørdag, og snødybder er anslått av personer med tillitsverv i de lokale idrettslagene.

MIDTRE GAULDAL

Sted              Beliggenhet       Lengde         Snødybde

Budal            Enodd                4,7 km          100 cm

Singsås         Sentrum            3,0 km          60-70 cm

Rognes         Rognesmarka        2,2 km         70-80 cm

Soknedal     Hauka                  5,0 km         60-70 cm

Støren           Frøsetmarka      4,8 km        60-70 cm

MELHUS

Sted                Beliggenhet        Lengde        Snødybde

Hovin            Kvennabakken   5,0 km       30-50 cm

Korsvegen    Eid                          2,0 km       50 cm

Gåsbakken   Skolen                   2,5 km       50 cm

Ler                   Fremo                   3,0 km       30 cm

Kvål                 Bennavegen        3,2 km      40 cm

Melhus           Skjetnemyra       3,0 km      20-30 cm

Som oversikten viser ligger de lengste løypene med lys ved skianlegget på Kvennabakken på Hovin og i Hauka, og på Støren og i Budalen. Alle disse er fem kilometer eller i underkant.

Lundamo har i dag ingen lysløype, men samarbeider om anlegget på Hovin. Her har Lundamo idrettslag kjøpt seg inn, og bruker lysløypa sammen med eieren Hovin idrettslag. Anleggsansvarlig Håvard Kalvå forteller at de for første gang i år skal ha felles poengrenn, der det første går på torsdag. Han regner med rundt 100 deltakere.

Leik med sporingsapp

Leik har til denne sesongen tatt i bruk en nyutviklet automatisk sporstatus for sine lysløyper. Skimoods er utviklet på Hølonda, og er gratis for idrettslagene å koble seg på. Der kan man spore alt man har av løyper, enten det er med traktor, scooter eller løypemaskin, opplyser Jon Finanger i idrettslaget Leik. Løsninga inneholder en egen sporingsapp for traktor og scooter, samt gps'er for løypemaskin. Løsninga poster også automatisk innlegg på Facebook når løypene er kjørt.

Slutt på Øyåsbakkan

For inntil noen år siden var det lysløype også på Øyåsbakkan i Melhus. Den ble drevet av Yragutten skiklubb, og tidligere leder Oddrun Duesten opplyser at det ble en skade på anlegget som klubben syntes det ble for dyrt å reparere.

På Gåsbakken finnes det en belyst bakke for skileik. Det gjør det også på Kvål, og her finnes det eneste skitrekket i de to kommunene. Skitrekket er bare 120 meter, men er i drift flere kvelder i uka.

På denne tida i fjor fantes det nesten ikke snø i Gauldalen. Ved anlegget på Kvål investerte Trønderlyn i utstyr for produksjon av kunstsnø, som ble åpnet i begynnelsen av januar. Les mer.

Kvennabakken skianlegg var full av blankis i begynnelsen av januar 2016. Ler mer.

I 2013 ble det vurdert å anlegge lysløype i Vassfjellet.

Asbjørn Hepsø er leder i skiavdelinga i Trønderlyn. Fredag kveld gikk han i lysløypa sammen med døtrene Helena på seks år og Lilly på fire. De skulle øve på svingteknikk, og da var det greit å ha pappa som drahjelp i oppoverbakkene. Foto: John Lerli