Sølberg ble nummer 19 og premiert på sesongens andre NM i orientering, men vel så positivt som plasseringen var differansen framover. Kun 76 sekunder skilte fram til vinner og norgesmester Øystein Kvaal Østerbø, som er fra Trondheim, bor i Stockholm og representerer Bækkelaget.

– Prestasjonen var helt grei. Jeg kan ikke forvente noe mer, sier Andreas som viste høyt nivå og fikk bekreftet at formen blir stadig bedre.

– Den har ikke vært så bra noen gang tidligere i år.

Mer bløtmyr

Som junior ble han norgesmester i sprint som vanligvis arrangeres i urbane strøk med asfalt og gress under beina. Som senior har hølondingen prioritert skogen. Den siste tiden har han dessuten knapt nok beveget seg på asfalt. Det er først og fremst fordi han var skadet i begynnelsen av året. Derfor har det vært mest fornuftig å løpe i myr og på skogsbunn som er mer skånsomt mot beina enn asfalt.

Viktige uker

I de tre ukene siden uttakningsløpene foran VM har det vært hjemlig mark under beina. Den unge senioren var hjemme på Gåsbakken i nesten tre uker. Det er blitt dager med mange timer fysisk aktivitet.

– Jeg har fått trent mye mengde løpende, og det har vært viktig, for i begynnelsen av året var det et par måneder som jeg ikke fikk løpt på grunn av en skade. Etterpå måtte jeg gradvis øke løpsmengden, som gjorde at det ble mange uker uten den ønskede løpsmengde, sier 22-åringen.

Viktig tirsdag

Stafetten Jukola i Finland er sammen med Tiomila i Sverige noe av det aller største i orientering utenom mesterskap. Tiomila var Andreas med og vant for andre gang for en måned siden. Om andreårssenioren kan få den første seieren på Jukola, blir til en viss grad avgjort tirsdag når hans svenske klubb IFK Göteborg har et testløp som vil ha stor betydning for første-lags-uttaket, men hølondingen har nok uansett et bra utgangspunkt i kraft av solide stafett-prestasjoner.

Neste store i Norge

Jukola er om to uker. Helga etterpå er O-festivalen, landets største orienteringsløp, på Oppdal. Innlagt i de tre konkurransene på alpinstedet er uttaksløp foran landskampen Euromeeting, som er i Østfold hvor VM er om to år, og en verdenscuprunde i Latvia.

Orienteringstoppen vil svært gjerne delta på begge deler. I tiden framover blir det derfor mindre mengde og flere tøffe økter for å få opp formen mot både Jukola og konkurransene i hjemfylket i slutten av måneden.

Line Sølberg ble nummer 18 i D19-20. Foto: Erik Borg