Da Ruud Gullit ble ansatt som manager for den engelske toppklubben Newcastle United i 1998 lovet han supporterne «sexy football». Laget skulle spille underholdende fotball og samtidig ta nok poeng til å kjempe i toppen av Premier Leauge. Ett år senere var den nederlandske fotballegenden ferdig som manager i Nord-England. Resultater betyr mer enn noe annet i toppfotball og leveres ikke varene, er du arbeidsledig før du vet ordet av det.

Nå skal en være forsiktig med å trekke paralleller mellom herrelaget til Støren sportsklubb i 5. divisjon og Newcastle United (for noen det ekte United). Omgivelsene behandler deg langt bedre, spesielt i motgang. Men også Støren hadde et mål om å spille fotball slik mange mener kula skal behandles. Ballbesittende, ikke pese framover og klinke ballen 50 meter i lengderetning uten mål og mening. Men når det ikke resulterer i altfor mange poeng, blir en tvunget til å revurdere taktikken. Spesielt i en sesong der mer enn halvparten av lagene risikerer å rykke ned på grunn av omlegging av divisjonssystemet.

Mer kyniske

Med bare 11 poeng på ni kamper i vårsesongen følte trener Ingve Merket at tiden var inne for å endre taktikk og formasjon.

- Vi har sluppet inn for mye mål. Den romantiske, ballbesittende fotballen vi prøvde på førte til for mange kostbare ballmiss og mye baklengs. Vi var også svake på keeperfronten, nå har vi fått inn en som ikke hadde anledning til å være med i vår. Nå er vi mer kyniske og overlater ballen til motstanderen, forteller Merket.

Fire kamper etter fotballferien har gitt ni poeng, så en kan trygt si at trenerens trekk er av det vellykkede slaget. Mandag kveld var 5. divisjonsherrene involvert i en vanvittig kamp som helt sikkert gir breddefotballentusiastene mye å prate om i tiden framover. 7-2-seier på bortebane mot et  topplagg er ikke dagligdags, men det var det som skjedde i alpintbygda i går. Målene ble scoret av Steffen Laugsand (3), Osman Tahir Mohamed (2), Vladimir Hulman og Mats Gynnild.

- Vi hadde nesten det dobbelte av målsjanser og scoret på halvparten. Det er bra, sier Merket.

- Nesten som å rykke opp

Formasjonsendringer betyr at Støren ligger mer kompakt med lagdelene sine og når muligheten byr seg skal spillerne ta den med begge hender. Det har resultert i mange mål i høst og færre innslupne.

- Det krever mer av spillerne å ville ha kula og det er vi kanskje ikke gode nok til. Vi skal ikke pole ballen framover, men ha mindre touch i laget og sende kula framover når vi får den, sier Merket.

Han mener det er viktig for Støren å beholde plassen i 5. divisjon.

- Greier vi det blir det nesten som å rykke opp (mange sterke lag kommer ned fra 4. divisjon). Jeg tror det blir demotiverende for mange, inkludert meg selv, om vi rykker ned, sier han.

Neste anledning til å se «nye» Støren er førstkommende søndag. Da kommer Kolstad 2 på besøk.

- Det er alltid vanskelig å vite hvilke spillere andrelag kommer med, men vi spilte 4-4 der mot et toppet B-lag. Så det skal være mulig å ta dem, sier Merket.

Ingve Merket har innsett at romantikk hører kjærlighetslivet til, ikke fotballen. Foto: Thomas Olsen