Under tirsdagens tre timer lange rulleskisøkt lå hun som et slips bak Ingvild Flugstad Østberg fra start til mål i idylliske Sør-Tyrol. Økta på breen ble avlyst grunnet mye vind.

Med unntak av det året hun gikk gravid har Bjørgen vært i høyden i Val Senales hvert eneste år siden 1999.

Det samme skjer igjen, og det i et år der mange av landslagsløperne prioriterer annerledes. Selv om det finnes plausible forklaringer på hvert eneste «fravær», så er det ikke til å stikke under stol at en tredel (åtte stykker) av landslagsløperne ikke er på plass.

Bruken av høydetrening diskuteres i flere miljøer i disse dager, og Olympiatoppen er også i gang med prosjekter der det testes mer enn før for å måle effekten av høyde versus alternativ trening.

Tro

– Det er litt individuelt hva folk velger. Hvis du skal være 14 dager i høyden rett før OL, og så tre uker i OL, blir du lenge borte. Hver og en må finne ut hva som er best. Jeg skal ha med familien i de to ukene før OL, men de blir ikke med til OL, sa Bjørgen da NTB snakket med henne på Hotel Kurzras på rundt 2000 meters høyde tirsdag ettermiddag.

Bjørgen vurderte aldri noe annet alternativ. Hun er på sitt andre opphold for sesongen i høyden, og hun skal på enda ett i forkant av OL. Et halsonde gjorde at hun mistet tre dager med trening hjemme i Oslo, og derfor ble avreisen ned til Val Senales utsatt.

– Jeg har ikke mistet troen på høydeopphold. Jeg har ikke gjort noen tester opp mot noe annet i min karriere, men det er bare en følelse jeg har at det er bra for meg. Jeg har ikke noe sammenligningsgrunnlag. Er du i dårlig i form og tror at du skal finne formen fort foran et mesterskap, så er det kanskje ikke riktig vei å gå, men for meg tror jeg høyde har vært riktig, mente medaljegrossisten.

Flere veier

Bjørgen kom ned til Italia først søndag. Maiken Caspersen Falla sluttet seg til mandag.

Landslagstrener Roar Hjelmeseth forteller om litt småtrøbbel den siste tiden.

– Vi har hatt litt problem. Vi reiste ned med kun tre stykker. Det har vært bedre før på samme tid, men det er ikke sånn at det er riv ruskende galt. Det er ofte slik at det blir mer individuelle pasninger enn normalt sent på høsten.

– Er det tilfeldig at det ble slik i år? Eller er høydetrening på vei ut?

– Høydetrening er ikke på tur ut. Jeg har fortsatt tro på det. For de beste og for dem det fungerer for, vil høydetrening være bra, selv om det er flere veier til å bli god. Det er negativt at unge utøvere må dra til høyden. Det er mer slik at det kan være flere veier til Rom enn kun høydetrening. Heidi Weng mener at hun får sovet for dårlig her og at dagene blir for tidkrevende. Hun mener at hun kan få trent bedre hjemme. I min verden er høyde fortsatt en viktig sak. Jeg håper at vi fortsetter å dra ned hit på trening, men det skal fortsatt være slik at høydetrening er for de beste og ikke for de unge, sa Hjelmeseth til NTB.