Ingrid Syrstad Engen og Maiken Bakke er like gamle og har alltid vært lagvenninner. Lørdag stod duoen for første gang på hver sin banehalvdel da Trondheims-Ørn tok i mot Grand Bodø på Ørn Arena i Trondheim. Ingrid sitt lag trakk det lengste strået da de vant 3-1 mot gjestene fra Bodø.

Ingrid Syrstad Engen og Maiken Bakke har spilt fotball sammen siden de var veldig små. Begge gikk gradene i Gimse og utgjorde en farlig trussel for hver eneste motstander de røde møtte.

Nye utfordringer

Litt over tre år har gått siden Syrstad Engen fant ut at tiden var inne for nye utfordringer. Da Trondheims-Ørn viste interesse, var ikke valget vanskelig å ta for midtbane-eleganten. Ladesletta ble raskt neste stoppested. Der viste Syrstad Engen umiddelbart hvilke ferdigheter hun var i besittelse av. Først for J19-laget, så for rekruttlaget før a-lagsdebuten kom mot Byåsen i NM i 2014.

Bakke på sin side har gått eksakt den samme stien. Høyrevingen imponerte også de gule med sine fotrappe bevegelser og slo følge med Syrstad Engen til Ørn Arena. Der fikk hun debuten året etter barndomsvenninna, men slet med å spille seg inn på laget. Etter spill for J19 og rekruttene de siste to årene, gikk turen til Grand Bodø før denne sesongen.

Lørdag var Bakke med Grand Bodø-troppen som tok turen til Trondheim da niende runde i Toppserien sto på programmet. Der sto de for første gang på hver sin banehalvdel.

– Jeg vet egentlig ikke helt hva jeg skal si. Det var meget spesielt å spille mot Maiken for første gang, kunne en smørblid Syrstad Engen fortelle til Trønderbladet da vi tok en prat med henne og Bakke etter kampslutt.

Yppet seg fra start

Trondheims-Ørn lå ett poeng bak sin motstander før kampen, men var til tross for tabellsituasjonen og tre strake tap, favoritter mot laget fra Nordland. De fleste av de 210 tilskuerne som hadde tatt turen innom Ladesletta sa seg nok enig i nettopp dette og forventet et hjemmelag som stormet ut av startblokkene.

– Vi har hatt en rufsete start på sesongen, men føler vi har prestert bedre enn tabellen tilsier, sier Syrstad Engen.

Slik begynte det derimot ikke. Gjestene så ut som et topplag fra avspark og brukte temmelig nøyaktig like lang tid som Stabæk gjorde i forrige kamp for å ta ledelsen. Syv minutter inn i kampen lå ballen i nettmaskene. Vilde Anett Fjelldal gjorde ingen feil alene med Kristine Nøstemo i Ørn-buret og sendte gjestene noe overraskende i føringen.

– Vi kommer godt i gang og står opp i duellene slik vi ble enige om før start, sier Bakke, som startet på benken for Grand Bodø.

Ble hengende etter

Akkurat det hadde Syrstad Engen & Co planer om å gjøre også, men det velkjente 4-3-3-systemet, som de i likhet med Rosenborg bruker, fungerte ikke.

– Vi ble hengende etter fra start akkurat som vi gjorde mot Stabæk. Det straffer seg mot alle lag i toppserien, sier Syrstad Engen.

I pausen var det tydelig at hjemmelaget hadde blitt enige om å legge større trykk på bodøværingene. Det måtte de også skulle det bli igjen så mye som ett poeng i Trondheim.

– Vi måtte opp med tempoet. Få ballen til å gå raskere langs gresset samt være flinkere til å utnytte bredden. Det lyktes vi perfekt med. Jeg tror publikum fikk se at det bor en liten djevel i oss i dag, fortsetter Syrstad Engen.

Fyrverkeri av en andreomgang

Andre omgang ble nemlig fullstendig enveiskjøring. På tribunen fikk Ørn-patriot Karen Espelund og resten av publikum se et hjemmelag som kjørte over gjestene. Det tok bare åtti sekunder før utligninga kom. Oda Bolken Fugelsnes bestemte seg for å fyre av fra drøyt tjue meter. Det var lurt. Ørns spissyndling limte like godt ballen oppe i høyre hjørne. 1-1. Dermed var lagene likt.

– Det var absolutt ikke den starten vi skulle få på andre omgang, men sånn er fotballen. Det snur fort, sier Bakke, før Syrstad Engen skyter inn:

– Akkurat den åpninga vi drømte om. Scoringa fikk oss skikkelig på offensiven.

Flere sjanser

Sjansene kom etter hvert på løpende bånd, og det var bare et spørsmål om tid før ballen krysset målstreken igjen. Først var Syrstad Engen alene gjennom før nevnte Bolken Fugelsnes var nære ved to anledninger.

Ved halvspilt omgang fant derimot et perfekt innlegg fra høyreback Svanhild Sand veien inn bak stopperne til Grand Bodø. Der ventet Tina Fremo, som med hodet, stusset vertene i ledelsen.

– Det var ei klassescoring, utbryter Syrstad Engen.

Godt innhopp

Med tjue minutter igjen å spille ble Bakke byttet inn, men til tross for flere gode involveringer på høyrevingen, maktet ikke gjestene å utligne. I stedet skjer det som ofte skjer når et lag desperat jager utligning; på overtid kontret Ørn og Bolken Fugelsnes fastsatte enkelt sluttresultatet til 3-1.

– Det vi viste i dag vitner om hvilken moral vi har i laget vårt. Når vi spiller som i andre omgang kan vi hamle opp med hvem som helst. Nå gjelder det å gjenskape denne prestasjonen, sier Syrstad Engen.

Dermed brøt Ørn rekka med tre tap og klatrer forbi Bakke & Co på tabellen. Syrstad Engen mener laget har fått langt dårligere betalt enn det de egentlig fortjener og håper at andreomgangen mot Grand Bodø kan være starten på en poengrik tid.

– De to uavgjortkampene er begge to vi skulle vunnet. Med seier i de hadde vi hatt fire poeng mer, sier hun.

Om sin egen innsats har hun følgende å si:

– Nja, jeg føler at formen er bedre enn i de første kampene, men jeg skulle ønsket å være mer involvert før pause i dag.

– Hadde det vært skuffende å avgi poeng mot Grand Bodø?

– Nei, det vil jeg ikke si. Alle lag har gode og dårlige dager. Alle kamper lever også sitt eget liv, så det kommer helt an på, sier Syrstad Engen.

Følelsesladd affære

Etter kampen var det tydelig at møtet mellom de to venninnene vekket sterke følelser. Syrstad Engen løp rett bort til Bakke og ga venninnen en god klem da dommer Marte Sørø blåste av kampen. På spørsmål om hvordan det var å komme tilbake til Ørn Arena, svarer Bakke følgende:

– Ingrid og jeg har spilt sammen så lenge jeg kan huske, så det er klart at det var spesielt å komme hit jeg har vært selv i to år for å spille mot henne. Vi er gode venninner uansett om vi spiller sammen eller ikke.

Det er Syrstad Engen enig i. Hun håper venninnene en dag spiller på samme lag igjen.

– Når fløyta går og kampen blåses i gang er fokuset med en gang på arbeidsoppgavene. Da tenker jeg ikke så mye på at vi ikke spiller på samme lag, men det er klart at nå som kampen er over og vi står her med hver vår farge på drakta, ja, da føles det veldig spesielt.

Henning Smedås

Ingrid Syrstad Engen (til venstre) og Maiken Bakke kommer alltid til å være gode venninner, uavhengig av hvilket lag de spiller for. Ingrid er i dag i den gule Trondheims-Ørn-drakta, mens Maiken spiller i rødt for Grand Bodø. Foto: Henning Smedås
Trondheims-Ørns trener Thomas Sandø Dahle manet jentene sine til innsats i andre omgang. Foto: Henning Smedås
Maiken Bakke i duell med Trondheims Ørns Mali Næss. Ingrid Syrstad Engen i bakgrunnen. Foto: Henning Smedås