I dag er den første finalen i skogsorientering under junior-VM i Rauland i Vest-Telemark. Sølberg er av de som ventes i den desiderte toppen, noe han vet godt. Målet er også høyt.

– Jeg løper for en medalje, sier Andreas.

Det samme gjør hølondingen på langdistansen og stafetten senere i uka.

Gode svar

Søndagens sprint i mer urbane strøk ble som ren oppvarming å regne for orienteringstalentet.

– Jeg er ikke rask nok på en sprint til å kjempe aller høyest oppe, men sprinten ga meg gode svar. Orienteringen fløt bra, og det fysiske var solid, sier han.

Kjent terreng

Om det er 400 kilometer i luftlinje fra Hølonda til Rauland, er det også mye likt. Myrene er omtrent som i Trøndelag, stort sett faste og fint løpbare. Skogen er både glissen og ganske tett.

– I går var den mer tett enn jeg hadde ventet, og det var ikke så god oversikt. Det ble noen bommer, sier Andreas.

– Slipper litt av presset

20-åringen ble nummer fire i den ene av de tre kvalifiserings-puljene på mellomdistansen mandag. De 20 beste fra hver pulje kom til finalen. De beste i kvalifiseringen starter til slutt i finalen. Dette er en fordel. Det blir alltids noe tråkk for de senest startende.

– Samtidig startet jeg ikke helt sist. Da slipper jeg litt av presset. Bommene i går ga også en ekstra skjerping. Det er bare bra, sier 20-åringen.

Fordel med tung løype

I forbundets regi har Sølberg vært med på to ukeslange samlinger i Rauland, en i fjor høst og en høsten før. I slutten av juni var det en samling på Hovden i Setesdal, bare noen få mil unna.

– Jeg føler at jeg har bra tak på terrenget og vet hvordan det skal orienteres. Jeg tror også det vil bli ganske tøft fysisk med myr under beina og også mye lyng og småbusker utenom de mange myrene. At det blir tungt, tror jeg bare er en fordel for meg, sier Andreas.

Foreldrene Kristin og Ole Gunnar Sølberg er på plass og heier fram sønnen Andreas i Rauland. Foto: Erik Borg