Melhusgutt Fredrik Riseth er med i den norske troppen til junior-VM på ski i Kazakhstan. En lang og strevsom reise ble avsluttet natt til onsdag da de ankom arrangørbyen Almaty, en millionby med flere skyskrapere.

Allerede ved frokostbordet fikk den norske delegasjonen kjenne litt på kulturforskjellene i matveien.

- Det var litt spesielt å komme hit og det vi fikk vi føle på allerede til frokost dagen etterpå. Det var ikke vanlig norsk kost, men et helt annet utvalg. Det var nesten bare litt loff og en varm, tykk melk, forteller Riseth.

Nei til norsk oppskrift

En loffskive holder ikke for idrettsutøvere som skal prestere på et høyt nivå. Landslagsledelsen har derfor vært i sving for å sørge gi utøverne mer normal kost, men det var visst ikke bare lett å få laget brød etter norsk oppskrift.

- Det har blitt bedre og bedre siden vi kom, og vi har fått tilpasset maten. Landslagsledelsen har gjort en veldig bra jobb. De forsøkte også å få hotellet til lage grovbrød etter norsk oppskrift, men det var ikke greit ifølge det som tilsvarer Mattilsynet i Norge, forteller han.

Gjestfrie

Et annet problem er at middagsporsjonen er for små. Riseth forteller at lunsj er hovedmåltidet i Kazakhstan og i starten av oppholdet ble det for lite mat til middag.

- Middagen er liten i forhold til lunsjen. Vi spurte om å få mer, men så ble det stopp. De hadde ikke mer, forteller Riseth på Skype fra Almaty.

Han legger til at vertskapet på hotellet legger seg i selen for å gjøre gjestene fornøyde og utøverne har ikke lidd noen nød.

- De er veldig gjestfrie, forteller 19-åringen.

Utsikt fra skiløypa

Riseth er tatt ut til å gå sprinten i klassisk og det skjer rett over helga på mandag. Langrennsstadion i Almaty ligger ifølge Riseth i en åsside i utkanten av byen.

- Det er veldig spesielt å gå og se rett ned på storbyen, med skyskrapere, liv og leven.