For to dager siden fryktet melhusbyggen at han måtte stå over NM.

- Jeg ble jævlig redd for å bli syk tirsdag, for jeg ble så kvalm etter å ha vært på trening. Jeg var litt nervøs, men det gikk bort dagen etterpå. Jeg våknet opp og kjente ikke noe mer da, forteller Riseth.

Bra var det, for i dag gikk han inn til 27. plass på 15 kilometer fristil og ble med det best av de lokale utøverne. Magnus Stensås, Lundamo IL, gikk inn til 37. plass.

- Jeg drømmer om topp 40, men er fornøyd med topp 50 også, sa Riseth til Trønderbladet før resultatet var kjent. I fjor ble han nummer 74 på tilsvarende distanse.

Flere profilerte løpere valgte å bryte konkurransen i den tøffe NM-løypa. Melhus-gutten hadde imidlertid en fin ferd i solskinnet på Røros og kjenner at kroppen nå har begynt å venne seg til 15-kilometere inne i sitt andre år som senior.

- Jeg merker at det er godt å ha et ekstra år på baken. Som junior går du nesten bare 10-kilometere, men nå begynner 15 å bli normalt. Jeg begynner å bli vant til det og det er godt, smiler Riseth.

Magnus Stensås har slitt med krampe i en magemuskel i fristil i lengre tid, og fikk kjenning på det i dag også. For å forebygge ryggproblemer trener han mage to ganger om dagen, og dermed blir belastningen for stor for magen.

- Jeg gikk greit helt til sisterunden. Jeg taper for mye oppover. Nedover går det greit, men bratte bakker favoriserer ikke en på 85 kilo. Helt greit, ikke en maksdag, men jeg er brukbart fornøyd, sier lundamobyggen.

Klubbkamerat Torleif Syrstad slet i sporet og gikk inn til 73. plass.

- Det var et sliteløp fra første meter. Fikk ikke noe gratis i denne løypa her, det var jobbing hele veien. Det var en tung følelse, men det tror jeg mange har også, sier han.

Støren SKs Magnus Wiig gikk inn til 59. plass.

NM fortsetter med sprint i morgen, så er det skibytte på lørdag og stafetter på søndag.

Foto: Magnus Stensås avsluttet rennet med krampe i magen. Et tilbakevendende problem i det siste.