I går kveld kom Høyres stortingsgruppe fram til at de ikke kunne støtte en statsgaranti for OL og Paralympics i Oslo i 2022. Dermed er begge regjeringspartiene negative til å arrangøre OL etter at Fremskrittspartiet på landsstyremøtet tidligere i år valgte å si nei på samme spørsmål. Oslo kommune valgte å trekke søknaden om statsgaranti kort tid etter at Høyre hadde sagt nei.

Dette ble fulgt av en unison skuffelse fra norske idrettsutøvere som har pratet varmt om alle fordelene ved å arrangere OL i Norge. Også lokalt er det skuffelse å spore. Skøyteløper Camilla Lund ville i 2022 vært på toppen av sin karriere, gitt at hun fortsetter framgangen og blir en del av landslaget. I vår gikk gikk junior-VM på hjemmebane på Fosen.

- Det er selvfølgelig veldig synd, det hadde vært perfekt for meg med OL i Oslo i 2022. Det er stort mål for meg å delta i OL og dette ville ha vært på hjemmebane, sier skøytetalentet på telefon fra Berlin der hun for tiden er på treningssamling.

Kunne påvirket IOC

Folkefesten mange idrettsutøvere hadde sett for seg er utsatt i minst fire år.

- Det er veldig synd at vi ikke lager en folkefest igjen. Norge har mange gode utøvere i vinteridretten som kunne kjempet i toppen. Samtidig skjønner jeg at man ikke har lyst til å tilfredsstille kravene til IOC, sier Lund.

Hun har fått med seg de mange snodige kravene fra IOC-medlemmene, som gratis drikke hos kongen på slottet, egen kjørebane til og fra OL-anleggene, pluss mye annet rart. Lund tror som mange andre at et OL i Norge kunne fått IOC til å legge om profilen sin.

- Jeg tror et OL i Oslo kunne reddet den veien OL er i ferd med å gå. OL i Russland ble ingen folkefest, der bygde de en helt ny landsby og lekene ble kjempedyre. Foreldre hadde ikke råd til å reise dit for å se ungene sine konkurrere. OL har blitt for eksklusivt, noe for de rikeste, sier hun.

- Leit og forståelig

Martin Ree er involvert i langrennsporten både via bredde og topp som trener i Støren sportsklubb og som fysioterapeut og trener for skiforbundets utviklingsgruppa. Han er for tiden på samling med jentegruppa i Oslo og hadde nettopp vært i Holmenkollen da Trønderbladet pratet med han tidlig på ettermiddagen.

- Personlig synes jeg det er veldig leit, for OL i Oslo ville jeg gledet med voldsomt til. Jeg er også del av en prestasjonsgruppe hvor flere kunne ha vært med. Men det er vanskelig å argumentere mot et nei. Økonomi er en ting, IOCs image et annen faktor, sier Ree.

Med Norges nei betyr det at kampen om å få arrangere OL står mellom Beijing i Kina eller Almaty i Kasakhstan.

Nok OL-prat for en stund

- Det er mindre interesse for nordiske grener (langrenn, hopp og kombinert) i disse byene. Det er tragisk sammenliknet med Oslo, mener Ree.

I dag gjorde ordføreren i Lillehammer et framstøt for bringe arrangøren av 1994-lekene på banen igjen om et framtidig OL i Norge. Ree tror den norske befolkning er mettet på OL-diskusjoner.

- Det verste av alt er at det er brukt masse penger på utredninger, både til Tromsø og Oslo. Nå tror jeg ikke det blir OL på overskuelig framtid i Norge. Det beste er å legge ballen død (om Lillehammer-initiativet), jeg tror ikke folk orker mer snakk om OL, sier Ree, fra Oslo, som altså ikke blir arrangørby i 2022.

Martin Ree har en fot innenfor både bredden og toppidretten. Han ville ha gledet seg voldsomt til et OL i Oslo, men har forståelse for at Høyres stortingsgruppe valgte å si nei til statsstøtte. Foto: Thomas Olsen