Julius Johansen fra Danmark tråkket alene inn til et suverent gull på juniorenes fellesstart i sykkel-VM i Bergen. Norges medaljedrøm brast etter en velt.

Johansen kunne smile bredt for VM-triumfen i god tid før han krysset målstreken i Bergen sentrum. Dansken fikk dermed en solid revansj etter at en punktering frarøvet ham en medalje på tempoen tidligere i uken.

Han slo sølvvinner Luca Rastelli med hele 51 sekunder. Michele Gazzoli på bronseplass sikret to italienere på pallen.

Johansen gikk alene i tet under den siste runden. Dansken nøt godt av sine sterke tempoegenskaper da han jevnt og trutt plukket sekunder på hovedfeltet.

Danmark vant også fellesstarten for junior under fjorårets VM i Qatar.

Beste norske

Olav Hjemsæter ble Norges bestemann med en åttendeplass. Han kom i mål på samme tid som de to italienske medaljevinnerne.

– Jeg hadde jo håp om at den beste norske skulle være høyere oppe enn min åttendeplass. Det var hard kamp om posisjonene inn på bryggen og jeg skulle gjerne vært litt lenger framme inn mot siste sving, sa Hjemsæter til NTB.

– Det var jo en liten trøst at vi gikk til topps i nasjonscupen. Jeg hadde gjerne byttet, men det viser at vi har vært gode gjennom hele sesongen og ikke bare i ett enkelt løp, sa glåmdalsyklisten.

De norske juniorene var så absolutt med på å prege rittet på hjemmebane, men den solide innsatsen holdt ikke til Norges første fellesstartmedalje i junior-VM på sykkel. Jonas Iversby Hvideberg tok tidlig opp jakten på en duo i tet, og etter hvert ble han en del av et brudd på åtte mann.

18-åringen hang med helt til han nærmet seg toppen opp den såkalte «laksebakken» for nest siste gang. Da måtte Hvideberg slippe.

På siste runden tok Idar Andersen seg opp til tetgruppen. Gauldal-rytteren så pigg ut, og håpet om en etterlengtet norsk medalje levde for fullt. Men så kom krasjen som spolerte drømmen.

Ville for mye

Uhellet skjedde 14 kilometer før mål. Andersen var tydelig forslått og preget etter fallet. På oppløpet gikk også Andreas Leknessund i bakken.

– Jeg ble litt for gira. På de andre rundene hadde jeg tatt igjen flere i utforsvingen. Det var veldig idiotisk av meg. Jeg følte meg bedre og bedre, så det var kjipt, sa Andersen til TV 2.

– Kunne du tatt medalje om du ikke hadde veltet?

– Det er vanskelig å si etterpå, men jeg følte meg veldig bra. Vi satt egentlig ganske godt i det. VM på hjemmebane er noe jeg har tenkt på ganske lenge. Hele sesongen var langt opp til det

Andersen fortalte at han hadde pådratt seg noen skrubbsår og en vond albue. Til slutt trillet han i mål som nummer 57.

En rekke velt preget tidlig fellesstarten. Flere ganger gikk fem-seks ryttere i asfalten, og det oppsto i tillegg en større velt da juniorene skulle i gang med «laksebakken» for første gang. I trengselen i svingen ble det full stopp for blant andre Olav Hjemsæter.

Søren Wærenskjold og Ludvig Fischer Aasheim var også på det norske laget på den 135,5 kilometer lange fellesstarten.