De to møttes etter premieutdelingen på den andre konkurransen under NM-uka hadde Marit Bjørgen akkurat mottatt sitt 20. NM-gull. Lone hadde fått testet seg mot verdens beste skiløper de siste årene.

– Marit er et stort forbilde for meg, og jeg tenker både på det sportslige og ikke minst hvordan hun opptrer og er utenfor sporet, sier Lone.

Bjørgen er likt av alle og er gjerne i godt humør, også de få gangene det ikke har gått så bra.

– Det er alltid et nytt renn å se fram hvor du kan gjøre det bedre om det ikke har gått så bra. Dårlige skirenn kan rettes opp, smiler Marit.

Tankevekkende råd

Superstjernen gir gjerne råd.

– Vær tålmodig. Det trengs tid for å bli godt trent. Selv kom jeg først opp mot mitt beste nivå da jeg hadde passert 30 år, sier Marit.

– Så er det aller viktigste å ha det artig og trives med det du gjør.

– Jeg vil satse på langrenn, og jeg har noen år på meg, men jeg håper nok at det er mulig å gjøre det bra innen jeg er 30 år, smiler Lone og legger til. – Marit gjorde det også riktig bra da hun var yngre enn 30, men jeg fikk med meg det med tålmodighet og å gjøre en god treningsjobb over tid. Det er et godt råd.

Det andre møtet

Lone møtte Marit for første gang da Bjørgen kom og delte ut premier i Melhus IL. Dette er mange år siden. Under NM del 2 var de plutselig i samme klasse. 90,5 sekunder skilte dem på fem-kilometeren. Johansen ble nummer åtte i eldre junior og 38 totalt i fellesklassa for junior og senior med i alt 225 deltakere.

– Jeg fikk ikke helt til mitt beste, men er også fornøyd med at differansen ikke ble større. Selvsagt er det stor avstand, men Marit er både eldre og har kanskje 18000 treningstimer mer enn meg, sier juniortoppen.

En stor vinter

Lone kom nesten til junior-VM, er blitt norgesmester og nærmer seg juniorlandslaget.

– Resultatene inspirerer, sier juniorjenta.

– Det er utrolig at det vokser fram nye og gode juniorer lokalt, sier Marit og spør om Lone interessert om både resultater og hva hun gjør til daglig som om hun går på skigymnas. Det gjør ikke Johansen.

– Jeg bor hjemme og trener etter skolen, forteller Lone.

Tar et friår

Det er vanlig gymnas for talentet fram til hun fra forsommeren tar et friår med trolig bare litt studier og mye og bra trening fram mot det siste junioråret og også årene som kommer, for Lone vil som forbildet har gjort, nå langt med ski på beina.

For Lone var vinterens siste viktige renn søndag. Da avsluttet jenta fra Melhus IL norgescupen med å bli nummer to i det siste rennet med sesongens neste beste renn og fjerdeplass sammenlagt.

I gutter 19–20 år tok Erik Husby fra Skaun en sterk 12. plass i det siste rennet. I det neste siste ble han nummer 45.