Leder: Rett før helga ble det kjent at Norsk Kylling utsetter tomtevalget. Det var kanskje ikke så overraskende, det er en stor og kompleks beslutning. Men det som overrasket meg er at de utsetter beslutningen i et helt år.

Det er allerede gått en god stund siden flyttingen ble kunngjort. 1. juni ble det ble klart at Norsk Kylling skal bygge ny fabrikk, og at det ikke blir i tilknytning til dagens fabrikk på Støren. Siden den gang har det svært stor oppmerksomhet rundt saken, med flere styremøter og allmøter. Saken har dessuten tatt mye tid for kommuneadministrasjonen og ordfører Sivert Moen. Men nå er det altså klart at vi må vente ett år før vi får svaret. Det er lenge å vente for Midtre Gauldal og de andre to kommunene som kjemper om fabrikken.

Norsk Kylling utsetter ikke bare valget av ny fabrikktomt, de forskyver også oppstarten av den nye fabrikken. Nå er det 2020 som gjelder, ikke 2019. Ifølge administrerende direktør Kjell Stokbakken er det tid, kostnader og risiko som avgjør tomtevalget. I utgangspunktet lå tomta i Malvik best an, den er bortimot byggeklar. Men Midtre Gauldal kommune har gjort en stor jobb med å klargjøre en ny tomt for kyllingfabrikken. Jobben er svært omfattende, og det har blitt jobbet usedvanlig raskt. Dermed har de hentet inn forspranget Malvik hadde. Med forskyvingen fra 2019 til 2020 stiller de ulike tomtealternativene nå likt. 1-0 til Malvik har blitt til 1-1.

De som definitivt ikke har stresset med reguleringsarbeidet, er Orkanger. Utsettelsen er i så måte gode nyheter for dem, som nå får ferdig reguleringen innen Norsk Kylling skal ta sin beslutning.

Det neste året skal nå brukes til å vurdere kostnader og risikofaktorene med de ulike alternativene. Hvordan det vil slå ut for de tre tomtealternativene er helt uvisst. Så er Norsk Kyllings utsettelse gode nyheter for Støren-alternativet? Svaret får vi ikke før om ett år.