Gudbrandsdalsleden er den lengste pilegrimsleden i Norge, og var hovedveien til Nidaros – dagens Trondheim – i middelalderen. Her kan du gå i fotsporene til tusener av pilegrimer som har gått her før deg, og la deg inspirere av et mangfoldig og variert natur- og kulturlandskap.

Les også: Smirna gikk av seg sålene i Vassfjellet

En viktig del av Skaun

Denne leden krysser hele Skaun kommune, fra sørvest til nordøst, og har i løpet av de siste årene blitt en viktig del av kommunens identitet.

Les også: På pilegrimsreise

Her er det flere overnattingsmuligheter, og ønsker man å tilbringe en natt med full forpleining, tilbyr både Konstadtunet i Vassbygda og Kleivan pilegrimsherberge i Buvika både mat og seng. I Skaun menighetshus er det også overnattingsmuligheter, men her er det ikke betjent.

Pilegrimsleden i går inn i Skaun kommune fra Svorkmo, og over Skaunakjølen til Venn. Herfra går den videre nordover forbi Djupsjøen, og til Buvika. I Buvika går den over Brekka, og inn i Melhus kommune på Øysand.

Kultur og kristendom

Leden er både en gammel kirkevei, men også en kulturhistorisk opplevelse. Langs leden ligger mange historiske steder, som Skaun kirke, kirkeruinene på Husaby og eldgamle kvilsteiner som folk hvilte på, og risset initialene sine i, for å slå i hjel litt tid og etterlate seg et merke.

I tillegg går leden forbi Skaun bygdemuseum, og veldig mye vakker og vill natur.

Les også: En guddommelig skitur

Leden er godt opparbeidet, og det er mange muligheter for å gå deler av turen som en kortere søndagstur, eller slå til med hele leden, og kanskje gå helt til Nidarosdomen for å oppleve det synet som møtte de gamle pilegrimene da de ankom kirkehovedstaden.

Da kan man i så fall bestille båtskyss over Gaulosen til Sundet gård på Leinstrand, og gå videre til byen derfra.