St. Olavsloppet er konkurransen som lar vanlige folk konkurrere mot eliteutøvere. Marit Bjørgen, Petter Northug jr. og Eldar Rønning har alle deltatt i etappeløpet som går mellom Trondheim og Østerrund. Etter to år med målgang i Sverige, snur løperne retning og målgang er på Torget førstkommende lørdag. Når sistemann løper over målstreken har lagene lagt bak seg 51 etapper med varierende lengde og vanskelighetsgrad, men alle har fått tatt del i folkefesten som omkranser løperne som gir alt for laget sitt.

Når starten går i morgen stiller flere lokale lag til start. Sokna/Støren har nok løpere til å stille med to lag, i tillegg skal fargene til både Budal IL, IL Leik og Leinstrand synes feltet. Førstelaget til rivalene Sokna og Støren krysset i fjor mållinja til 6. plass. Flere kjente navn stiller til start også i år, blant dem skiskytteresset Odin Garli som skal løpe to etapper på åpningsdagen, deretter én etappe både torsdag og lørdag. Garli, som ble nummer to i norgescupen sist sesong, har slitt med en strekk siden april og var i tvil om han skulle stille, men har bestemt seg for å løpe.

– Jeg pådro meg en strekk i slutten av april og har ikke fått lov til å løpe før nå. Jeg har vurdert å ikke delta, planen var å bare være med og se på og steppe inn ved behov. Men jeg har blitt satt opp på flere etapper, forteller han.

På grunn av strekkskaden har treningsopplegget blitt noe amputert, hardøkter har han ikke fått til å gjennnomføre før helt i det siste. Derfor kobles nok ikke sjettegiret inn med mindre han er helt sikkert på at kroppen er ok.

– Jeg skal åpne kontrollert, det må jeg. Så får jeg kjenne etter hvordan kroppen responderer, sier Garli, som tidligere har løpt kilometeren så raskt som 3,18 minutter. I blir snittiden nærmere fire minutter, tror han.

I kveld er han på plass i Østersund, men i formiddag ladet han opp til «Loppet» med laksefiske. Hans tredje økt ved elvebredden denne sesongen.

– Foreløpig har jeg ikke fått noe, men jeg må ha trua. Hvis ikke er det ingen vits å stå her, sier Garli, som har ni kilo som bestenotering med stanga. Den ble tatt med flue.

– Hvordan er følelsen av å få en storlaks på kroken sammenlignet med å vinne en konkurranse?

– Gleden der og da tror jeg er lik, selv om det er vanskelig å sammenligne. Men øyeblikket når du kjenner det napper i snøret er nok like stor som følelsen når du går over målstreken og skjønner at du har vunnet, sier han.