– Vi bodde fire generasjoner samtidig på gården. Alle bidro i arbeidet, både besteforeldre og oldeforeldre, forteller skidronninga i boka «Den første skituren», som lanseres torsdag.

Der har NRK-journalist og programleder Harald Thingnes intervjuet en rekke kjente og kjære skistjerner om hva som først vekket skigleden.

Skihelter om oppveksten

Foruten Bjørgen forteller også utøvere som Vegard Ulvang, Liv Grete Skjelbreid, Bjørn Dæhlie, Therese Johaug, Thomas Algaard, Tarjei Bøe, Martin Johnsrud Sundby og Ole Einar Bjørndalen sine historier fra oppveksten.

For Marit Bjørgen sin del var tette familiebånd og et aktivt friluftsliv viktig. Saging og stabling av ved, jakt og slåttonn ga den unge langrennsjenta et solid grunnlag, men da generasjonene var samlet, var også kaffedrikkinga en viktig ingrediens.

En liter etterskoletid

Tidenes mestvinnende VM-medaljør i langrenn avslører at hun drakk kaffe regelmessig fra hun var seks år gammel.

– Det var en vane jeg fikk da jeg var med pappa på jakt. Svartkjele og bål var en naturlig del av turen, og selvfølgelig måtte jeg drikke kaffe, forteller hun.

– Begge søsknene mine var likedan. Lillesøster, som er seks år yngre, kokte seg gjerne en liter kaffe som hun koste seg med da hun kom hjem fra barneskolen.

Vasket huset uoppfordret

I kapittelet om Bjørgen fortelles det om ei jente som er godt genetisk utrusta, med en far som gikk mye på jakt og ei mor som drev med både håndball, langrenn og skøyter. Marit viste tidlig at hun hadde en enorm arbeidskapasitet, og at hun aldri ga opp.

– Jeg liker rett og slett å ta i et tak, sier hun i boken.

Vant alt

I bakkene rundt Bjørga strakk hun seg etter broren Anders i tidlig alder, og helt fram til hun kom med på juniorlandslaget var det Idar Terje Belsvik som trente henne og smurte skiene.

Bjørgen var overlegen sine konkurrenter som ung, og vant alt hun var med på fram til hun ble slått av ei svensk jente i Funäsdalen da hun var 14 år. Akkurat det nederlaget reiste hun seg fort fra. Resten er historie - hun tok sin første VM-triumf på sprinten i Val di Fiemme i 2003, og siden har hun sanket ytterligere 13 VM-gull, seks OL-gull og 17 NM-titler.

Bekymret for ungdommen

I boka kommer det også fram at Marit selv aldri har hatt noen spesielle sportslige forbilder, og at hun ikke var så interessert i å se andre konkurrere, som da hun egentlig ikke ville dra for å se på VM i Granåsen da mora kjøpte billett til henne i 1997.

Selv er hun imidlertid et idol for mange, og tar seg god tid til fansen. Dette er ifølge henne selv fordi hun har et brennende engasjement for folkehelsa. Marit sier i boka at hun blir skremt av at ungdommen blir stadig mer stillesittende.

– Selv var jeg så heldig at jeg vokste opp uten iPad.

Bilde fra første åpne juniorlandslagssamling for Marit, her sammen med Kine Bjørnås. Dette var året før hun kom på juniorlandslaget. Foto: Bjørn Ivar Haugen/Den første skituren