Den nye klimaprofilen for fr Sør-Trøndelag overleveres til fylkesting i dag. Den viser at kommunene i Sør-Trøndelag i fremtiden vil få større utfordringer med flom, overvann, skred og havnivåstigning.

– I Sør-Trøndelag vil klimaendringen særlig føre til behov for tilpasning knyttet til ekstremnedbør og økte problemer med overvann, havnivåstigning og stormflo, større flommer og økt risiko for skred, sier Hege Hisdal, hydrolog og klimarådgiver i Norsk Klimaservicesenter/NVE, i en pressemelding.

Les også: Hvor blir det av flomvatnet?

Les også: Mye jord renner i Gaula

Også i Gaula

Fortsetter klimagassutslippene å øke som nå, vil vi ved slutten av århundret få:

  • kraftig nedbør: oftere og mer intenst. Dette vil gi større utfordringer med håndtering av overvann

  • flere og større regnflommer. I alle vassdrag som reagerer raskt på nedbør, men også i større vassdrag som Gaula anbefales et klimapåslag på 20 % på beregnede flomvannføringer

  • økt fare for jord-, flom- og sørpeskred og mulig økt fare for kvikkleireskred. Økt aktsomhet er viktig

  • økte stormflonivåer på grunn av havnivåstigning

Må tilpasse oss

Klimaendringene kan bidra til større ødeleggelser på infrastruktur og eiendom. For å redusere fremtidige skader må kommunene gjennomføre klimatilpasningstiltak, mener NVE.

– Klimakunnskapen må inn i arealplanleggingen. Kommunene må styre arealbruken bort fra fareområder. Dette er det beste og mest effektive virkemidlet for å forebygge skader fra flom, stormflo og skred på ny bebyggelse, sier NVEs regionsjef Kari Øvrelid.

Mer overvann

Episoder med kraftig nedbør ventes å øke vesentlig både i intensitet og hyppighet. Det betyr at utfordringene med overvann blir større enn i dag.

– I Sør-Trøndelag, hvor store deler av befolkningen er konsentrert langs små og store elver og i byer med stort arealpress, er det derfor særlig viktig å planlegge for alt vannet. Hold avstand til bekker, elver og lavpunkt. Hold bekker og vannveier åpne – ikke legg dem i rør, forteller Øvrelid.