Kursprogrammet ble første gang gjennomført i høst, og da med veldig gode tilbakemeldinger fra deltagerne.

Det er demensgruppen i Skaun som har satt i gang kurset, som er et opplegg fra Norsk kompetansesenter for demens.

Skulle lært før

Leder for demensgruppen, Marte Lund, forteller at kurset blant annet vil gi de pårørende større forståelse for sykdommen, bedre kunnskap om kommunikasjon med demente, og hjelp til å takle hverdagen som pårørende til et menneske med demenssykdom.

- De som deltok i høst var stort sett pårørende til personer som har kommet langt i sykdomsforløpet. De sa at de gjerne skulle vært på dette kurset på et tidligere tidspunkt, forteller Lund.

Deltagerne hadde likevel god nytte av kurset, men demensgruppen oppfordrer folk som er pårørende til mennesker med tidlig demens, om også å melde seg på.

Utfordrende kommunikasjon

Irma Einaren Larssen er sykepleier i hjemmesykepleien, og hun vektlegger at kommunikasjon med demente ofte er en utfordring.

- Kurset hjelper de pårørende til å bli oppmerksom på hvordan man kommuniserer, sier hun.

Det er lett å stille spørsmål den demete ikke klarer å svare på, eller forvente at vedkommende skal huske noe han eller hun ikke klarer å huske. Da oppstår det fort situasjoner som ikke er trivelig for noen parter.

- Vi ønsker også å øke forståelsen for at dette faktisk er en sykdom, og at de demente ikke vrange, tilføyer Turid Olsø, som er hjelpepleier ved skjermet enhet på Rossvollheimen.

Alle er velkomne

Kurset skal gi kunnskap, hjelp og støtte, og ikke minst gi mulighet for å dele erfaringer med andre i samme situasjon.

Det legges opp til undervisning med ulike innleide foredragsholdere, samtale i grupper om dagens tema, og refleksjon og deling av egne erfaringer og tips.

Første kurskveld er torsdag 2. februar, og kurset går over seks ukentlige kveldssamlinger. Hvem som helst kan melde seg på.

- Vi kaster ikke ut noen, smiler Olsø.

Påmelding skjer via Rossvollheimen, og kommunens demensteam.

DEMENSGRUPPEN: Demensgruppen i Skaun skal blant annet jobbe for kompetanseheving innen demenssykdom, og består av (f.v.) Irene Lillevik, omsorgsarbeider i hjemmetjenesten, Irma Einaren Larssen, sykepleier i hjemmetjenesten, Marte Lund, leder for demensgruppen og ansatt ved skjermet enhet på Rossvollheimen, og Turid Olsø, hjelpepleier ved skjermet enhet. Toril Kjærem, avdelingsleder ved skjermet enhet, var ikke til stede da bildet ble tatt.