– Mamma banket på ruta, og da sto kjøkkenet i full fyr, sier Linda Eriksen.

Brødbaking

I huset på Hovin bor Linda Eriksen, samboeren, to barn og mor til Linda. Linda Eriksen har hundeoppdrett, og har fem hunder.

For omtrent tre uker siden skulle Linda Eriksen og moren bake brød hjemme i Tømmesdalsvegen. Ungene var på skolen, og samboeren var på jobb.

– Mamma skulle smelte smør til brødformene. Jeg satt på trappa ute, forteller Eriksen.

Eriksen sier at smelting av smør er noe de har gjort mange ganger før. Denne gangen tok det imidlertid fyr i ventilasjonsanlegget. Da moren banket på ruta, løp Eriksen inn og så at det brant. Eriksen hadde nylig hatt en operasjon i foten så det var begrenset hvor raskt hun klarte å komme seg rundt omkring.

– Hun kastet på vann og jeg hoppet rundt med skadet fot, forteller Eriksen.

Røykfylt og knitring

Eriksen forsøkte å finne brannslokningsapparatet som var i andre etasje, men det var så røykfylt at hun ikke klarte å se noe.

– Da jeg kom ned trappa, hørte jeg at det knitret. Det var en forferdelig opplevelse. Ingen kan forstå hvordan det er før du har opplevd det, sier Eriksen.

De klarte å slukke brannen. I ettertid har Eriksen tenkt på rådet om ikke å ha vann på brann som kan ha oppstått på grunn av fett som er antent, men hun er glad for at de fikk stoppet brannen. I bakhodet hadde hun også frykten for hundene som var inne i huset skulle brenne inne, og faren for at brannen kunne spre seg til andre hus like ved.

– Det så ikke ut i første etasje av huset, og det var svart og nedbrent. Kjøkkenet var et grusomt syn. Himlingen så boblete ut. Jeg løp ut og kastet opp, sier Eriksen.

Ringte brannvesenet

Hun ringte brannvesenet da hun hadde kommet seg ut av huset, og de kom raskt.

– Brannvesenet rev ut deler av kjøkkeninnredninga og vifta, og kastet dette på gårdsplassen. Brannfolkene sjekket ventilasjonsanlegget. De sa at med den vinden som var den dagen, kunne nabohus ha tatt fyr, opplyser Eriksen.

Fikk flere valg

I første omgang trodde Eriksen at det var lett å få ryddet opp etter brannen, men så viste det seg at brannen hadde gitt skader i både første og andre etasje i huset som er fra 1980-tallet. Hun ringte banken der hun har forsikringene, og fikk høre at det viktigste var at hun meldte fra om skaden og tok vare på seg selv.

– Polygon kom i løpet av en time, og renset opp. Det kom to takstmenn. I banken fikk jeg egen saksbehandler, og hun ga meg flere valg for hvordan huset kunne repareres. Vi tok familieråd, og ble enige om å gjøre alt selv. Pengene kom raskt på konto, forteller Eriksen.

Skadene ble taksert til 200.000 kroner. Huset var ikke beboelig, og både første og andre etasje må repareres. Siden de valgte å gjøre alt selv, kunne de bruke arbeidspenger på materialer.

– Vi har fantastiske naboer, og vi har fått leie sokkelen. Der bor vi trangt og koselig. Jeg tror vi kan flytte inn i huset vårt igjen i slutten av juli, sier Eriksen.

Da Trønderbladet var innom for noen dager siden, sto det esker rundt omkring og materialer lå på gulvet. Eriksen brukte IKEAs kjøkkenplanlegger, og fikk kjøkkenet hjemkjørt i deler.

– Skjer så fort

Eriksen la ut melding på Facebook om at hun var så fornøyd med oppfølginga hos Sparebank1 SMN der hun har forsikringene, og dette ble banksjef Karl Reinert Halsen tipset om av noen.

– Jeg er glad for at noen sier at de er kjempefornøyde. Mange ganger handler innlegg om at folk synes ting ikke har gått så bra. Skader skjer så fryktelig fort. En liten smørklatt kan gi store skader, sier Halsen.

Halsen sier også at det var en uaktsom handling og ikke grovt uaktsomt.

– Dette gjør folk stadig vekk. Folk får erstatning når de kjører utfor veien når det er glatt, sier Halsen.

STUA: Røyken fra brannen har gitt skader i blant annet stua og i andre etasje, og Linda Eriksen forteller at alt måtte skiftes ut. Foto: Gunn Heidi Nakrem